Ce înseamnă steagul galben sau violet pe plajă. Detaliul prețios de care să ții cont în vacanță

de: Daoud Andra
12 07. 2024

Indiferent că îți petreci vacanța de vară pe litoralul românesc sau în străinătate, trebuie să ții cont de anumite detalii și recomandări, atunci când intri să înoți în mare. Cu toții am văzut steagul galben sau roșu arborat la postul salvamarului pe plajă, însă în unele locuri există și steaguri verzi sau mov. Ce semnificație au acestea și pentru ce se folosesc.

Semnificația culorilor steagului de pe plajă

Steagurile de pe plajă reprezintă simboluri universale, la fel ca semnele de circulație. Indiferent unde ai merge în vacanță, fie că este mare sau ocean, trebuie să ții cont de recomandările administratorilor de plajă și să nu ignori steagurile care sunt instalate în locul respectiv.

Pe litoralul românesc vedem adesea steagul galben, pe cel roșu sau un steag pe jumătate galben, pe jumătate roșu, la postul salvamarului. Atunci când apare steagul roșu, majoritatea turiștilor știu că este periculos scăldatul, din cauza valurilor și a curenților care se formează. În străinătate, pe unele plaje apar și alte culori de steaguri, precum verde sau mov, în funcție de pericolele care sunt în zonă.

În funcție de culoare, fiecare steag transmite un anumit mesaj. Dacă turiștii țin cont de el, îi poate proteja de multe pericole care se află în apă, inclusiv animale marine prădătoare. Iată ce semnificație are fiecare culoare de steag în parte:

  • Verde – condiții liniștite, pericol redus
  • Galben – pericol mediu, intrare în apă bruscă și/sau curenți
  • Roșu – pericol ridicat, se recomandă evitarea scăldatului
  • Două steaguri roșii – este interzisă intrarea în mare
  • Violet – există dăunători în apă (meduze, pești periculoși)

Sfaturi practice pentru a evita accidentele în vacanță

Turiștii trebuie să țină cont de recomandările administratorilor de plajă și să nu ignore semnalele salvamarilor sau steagurile instalate pe plajă. Pentru a evita incidentele neplăcute în vacanța de la mare, se recomandă să se facă plajă doar în zone amenajate în acest scop. Dacă alegeți o destinație în care este posibil să fie rechini, urmăriți recomandările autorităților locale și nu înotați în zonele periculoase.

Dacă faceți plajă în golfuri sau în zone stâncoase, aveți grijă la săriturile în apă, de pe stânci. În unele locuri, apa are o adâncime mult prea mică mică, iar riscul de accidentare este ridicat. În cazul în care se formează curenți de aer, salvamarii recomandă să înotăm paralel cu țărmul, nu în direcția lui. În acest fel avem șanse mai mari să ieșim din acel curent, care arată ca un vârtej.