Ce înseamnă stare de alertă. Care este diferența față de starea de urgență

de: Ștefan R. Apostol
28 04. 2020

După data de 15 mai se va ridica starea de urgență și vor începe relaxări în ceea ce privesc măsurile restrictive de prevenție împotriva pandemiei. Dar defapt ce înseamnă starea de alertă și ce trebuie să facem în acel moment?

Ce înseamnă stare de alertă

Din data de 15 mai Guvernul va trece din starea de urgență ân starea de alertă, necesară pentru ca autorităţile să poată menţine restricţiile pentru distanţarea fizică şi socială. Preşedintele Klaus Iohannis te-a anunţat deja că după 15 mai vom putea ieşi din casă, însă vom avea obligaţia să purtăm mască de protecţie.

Ce înseamnă stare de alertă. Care este diferența față de starea de urgență

”După data de 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măşti de protecţie în spaţiile publice închise şi atunci când folosim transportul public în comun. Măsura nu e limitată în timp şi vom putea să renunţăm la purtarea măştii poate la anul, atunci când pandemia va fi sub control şi nu mai există riscul infectării.”, a anunțat Klaus Iohannis.

Care este diferența față de starea de urgență

Conform procedurilor guvernamentale noua stare, starea de alertă, se va declara în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 21/2004 şi se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgentă.

Pe timpul stării de alertă se pot dispune măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia.  Toate aceste măsuri vor respectara prevederile art. 53 din Constituţia României,

Ce înseamnă stare de alertă. Care este diferența față de starea de urgență

În localităţi, starea de urgenţă este declarată de primar, cu aprobarea prefectului. La nivelul întregului judeţ, instituirea stării de alertă trebuie aprobată de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela. Pentru a pune la punct măsurile care vor fi introduse după data de 15 mai, conducerea PNL se reuneşte în şedinţă, astăzi, începând cu ora 19:00.