Ce înseamnă moțiunea de cenzură și cum se aplică în cazul guvernului PSD
Se apropie ziua în care parlamentarii vor vota moțiunea de cenzură prin care sancționează Guvernul României. Social-democrații simt că sunt pe cale să piardă puterea și promit măriri de salarii, vouchere și bonusuri pentru bugetari, în încercarea de a atrage simpatia alegătorilor. Zilele executivului sunt însă numărate, iar în cazul în care moțiunea va trece, Viorica Dăncilă va trebui să înainteze demisia Guvernului PSD către președintele Klaus Iohannis.
Dacă moțiunea de cenzură va trece, Guvernul PSD își va înainta demisia
„Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, cu votul majorității deputaților și senatorilor”, scrie în articolul 113 din Constituția României. Moțiunea de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al senatorilor și deputaților din Parlament.
Moțiunea de cenzură este un act prin care legislativul retrage mandatul acordat anterior executivului pentru guvernarea țării. Aceasta produce atât efecte juridice, cât și politice. În cazul României, Parlamentul își retrage susținerea acordată Guvernului PSD. Cei care inițiază acest demers trebuie să prezinte pe larg motivele pentru care nu mai doresc să susțină executivul, după care depun moțiunea și o citesc în plen. Acest lucru a fost deja făcut, urmând ca moțiunea să fie votată joi, în ședința comună a celor două Camere.
În cazul în care moțiunea de cenzură va trece de votul din Parlament, Viorica Dăncilă va fi obligată să înainteze demisia Guvernului PSD către președintele Klaus Iohannis, după care vor începe demersurile pentru formarea unui nou guvern. Șeful statului va chema partidele la consultări și va primi propuneri pentru numirea unui nou prim-ministru. Dacă se va forma o nouă majoritate, Iohannis va anunța numele premierului propus și va avea la dispoziție 10 zile să vină în fața Parlamentului cu un nou Cabinet și să ceară votul de încredere al deputaților și senatorilor.
Dacă moțiunea de cenzură va fi respinsă, parlamentarii nu vor mai putea iniția un nou act în aceeași sesiune. Pentru ca moțiunea să fie adoptată este nevoie de 233 de voturi din partea senatorilor și deputaților.
Între timp, social-democrații au devenit tot mai pesimiști în ceea ce privește șansele ca moțiunea să primească votul și au adoptat o strategie care le scoate în evidență disperarea. Au postat pe Facebook un mesaj în care anunță măriri de salarii, vouchere și bonusuri pentru bugetari.
„Noi, cei din PSD, garantăm creșterea salariilor de la 1 ianuarie 2020 și 1 ianuarie 2021. Asigurăm acordarea de vouchere și alte bonusuri pentru bugetari. Ei, partidele de opoziție, disprețuiesc bugetarii. Pe unii vor să îi concedieze, iar pentru restul vor să taie salariile, să le ia toate bonusurile pe care în mod corect le câștigă astăzi. Ei consideră că bugetarii sunt ”praf” la locul de muncă”, scrie pe pagina de Facebook a Partidului Social Democrat.