Ce înseamnă Mercur retrograd, de fapt. Românii rostesc cuvintele, fără să știe ce înseamnă

de: Alexandra Chivu
26 10. 2020

„Nu-mi merge bine. Sigur e Mercur retrograd”, ar spune unii. Majoritatea dintre noi l-am găsit culpabil pe el măcar o dată pentru faptul că nu ni se aliniază astrele, neștiind exact ce înseamnă.

Mercur retrograd, fenomen cu o însemnătate distinctă față de ceea ce credeam

Dintre toate planetele, Mercur a adunat cei mai mulți fani. Se fac bancuri, glume și se dă vina pe ea pentru orice nereușită. La mijloc este un adevăr, iar motivul este clar. Acest fenoment este unul dintre puținele care afectează pe toată lumea într-un mod uniform, iar efectele sale sunt evidente de fiecare dată. Astrologii spun că urmărirea perioadelor retrograde ale acestei planete ne poate ajuta să creștem productivitatea și să evităm frustrarea pe care o poate aduce în viețile noastre.

Sistemul solar și planetele care îl alcătuiesc

Calendarul de anul acesta pentru Mercur retrograd

  • 17 FEBRUARIE – 10 MARTIE
  • 18 IUNIE – 12 IULIE
  • 4 OCTOMBRIE – 3 NOIEMBRIE

Nu înseamnă ”rău” pe toate planurile

Chiar dacă aceste perioade de retrogradare ale planetei Mercur ne pot schimba traiectorii, ne pot aduce supărări și angoase, ele sunt adesea utile, căci ne permit să reevaluăm situațiile și să ne reproiectăm drumul spre autostrăzile pe care dorim să călătorim. De cele mai multe ori, ne grăbim în viață, fără a lua în considerare ipotezele sau acțiunile noastre, iar Mercur ne permite să punem pauză pentru o clipă, să ascultăm și să redirecționăm energiile noastre spre ceva mai productiv.

Istoria astrologiei – pe scurt 

Multe culturi au acordat importanță evenimentelor astronomice. Indienii, chinezii și mayașii au dezvoltat sisteme elaborate pentru a prezice evenimentele terestre din observații cerești. În Occident, astrologia este adesea încadrată într-un sistem de horoscopuri ce pretinde să explice aspecte ale personalității oamenilor și să prezică evenimente viitoare din viața lor. La baza prognozelor stau pozițiile soarelui, a lunii și a altor obiecte cerești în momentul nașterii.

  • Susținătorii acestui domeniu au definit astrologia ca un limbaj simbolic, o formă de artă, o știință și o metodă de predicție.

Astrologia datează cel puțin din al II-lea mileniu î.Hr.. O formă de astrologie a fost practicată în prima dinastie a Mesopotamiei. Unul dintre cele mai cunoscute texte hinduse despre acest subiect este ”Vedāṅga Jyotiṣa”.

În sensul cel mai larg, astrologia este căutarea sensului pe cer, iar dovezi timpurii despre oamenii care încercau conștient să adune laolaltă măsurători despre prezent și viitor apar ca marcaje pe oase și pe pereții peșterilor, arătând ca ciclurile lunare, ce au fost observate încă de acum 25.000 de ani.