Ce înseamnă insolația și cum îți dai seama că ai fost afectat. Ce să faci în acest caz

de: Alexandra Chivu
27 06. 2019

”Vine vara/ Bine-mi pare/ N-am parale-n buzunare”, spun versurile trupei Parlament, însă, cu toate că bucuria se simte puternic, la fel se simte și insolația. Expunerea la soare, fără elemente de protecție, se poate transforma într-o urgență medicală în momentul când se ajunge la edem cerebral și hipertermie.

Ce înseamnă insolația și cum realizezi că ai fost afectat

Este cunoscut faptul că insolația este periculoasă, dar nu mulți știu ce se întâmplă, de fapt, în organism. Din nefericire, statul pe plajă fără pălărie, șapcă și haine adecvate, răcoroase și largi, din materiale organice, poate duce, din spusele medicilor, la comă și chiar la deces într-un timp relativ scurt.

Statul pe plajă fără pălărie și haine adecvate, poate duce la comă sau chiar deces

Cel mai important de protejat este capul, întrucât calota are o rețea bogată de vase de sânge. Doctorul Adrian Popa a explicat că ea are un rol important, unul de calorifer, dar care la căldură se depășește ”termocupla” și se umflă creierul. De altfel, medicul definește astfel insolația și precizează că este extrem de periculoasă, dat fiind că se pot sparge vase de sânge.

Simptome

Conform medicului primar de urgență Ecaterina Buzău, ce tratează astfel de cazuri în Unitatea de Primiri Urgențe, simptomele insolației sunt amețeli, vărsături, cefalee, iar insolația poate duce până la convulsii și comă. „Nu vorbim însă doar de expunerea capului, pentru că este expus la căldură mare întreg organismul. Organismul are mecanisme de autoreglare, dar când acestea sunt depăşite creşte temperatura corpului, până la hipertermie”, explică doctorul Ecaterina Buzău.

Prim ajutor, în cazul insolației

În cazul insolației, în faza în care au apărut cefaleea și vărsăturile, primul pas care trebuie făcut este să plasăm omul afectat într-un loc umbros și răcoros, iar între timp să cerem ajutor specializat. În cazul în care temperatura corpului este deja crescută, se face tot ce este nevoie pentru a o scădea. Dacă persoana este conștientă, îi trebuie administrate lichide reci. De asemenea, mai este nevoie și de comprese reci pe zone extinse ale trupului, începând cu zona capului, apoi la torace și zona axilelor.