Ce înseamnă expresia ‘mărul discordiei’, de fapt. De unde provine, mulți oameni o folosesc

de: Ioana Bucur
20 02. 2024

Este folosită foarte des, însă puțini știu ce înseamnă expresia ‘mărul discordiei’, de fapt. Află, din rândurile de mai jos, cum s-a născut această sintagmă inedită și ce legătură are cu unul dintre cele mai cunoscute războaie.

Ce înseamnă expresia ‘mărul discordiei’?

Este, cu siguranță, o sintagmă pe care fiecare român a folosit-o sau a auzit-o cel puțin o dată în viață. Alăturarea celor două cuvinte poate părea bizară, însă are o istorie fascinantă.

Ce înseamnă expresia ‘mărul discordiei’, de fapt? Ea poate fi aplicată pentru a descrie un obiect, o cauză sau o persoană care provoacă ceartă vrajbă, încăierări; deci oricărei surse de procese, de conflicte, războaie, sau alte ciocniri și dispute, mai mari sau mai mici.

De unde provine

Are o legătură directă cu mitologia greacă. Eris, numită de romani Discordia, era zeița învrăjbirii. După ce a fost izgonită din Olimp din pricina conflictelor pe care le isca, a decis să se răzbune.

Pentru că nu a fost invitată la nunta zeiței Thetis cu regele Peleu, a pus la cale un plan malefic pe care l-a și pus în aplicare, la marele eveniment. Dorind să tulbure festinul, a așezat pe masa nuntașilor un superb măr din aur pe care era inscripționat: „Al celei mai frumoase”. Pe el au ajuns să se certe trei zeițe, fiecare fiind convinsă că descrierea se referea la ea: Atena, Hera și Afrodita.

Te-ar putea interesa și: De unde vine expresia „banii nu au miros”. Are 2.000 de ani vechime

Legătura cu un război celebru

Pentru a pune punct conflictului, Zeus a decis să cheme un arbitru obiectiv, așa că le-a trimis pe cele trei la un prinț al Troiei, Paris. Pentru a-și asigura victoria, fiecare dintre cele trei a avut o întâlnire secretă cu prințul, înainte ca acesta să își anunțe decizia.

În schimbul mărului, Atena i-a oferit victorii pe câmpul de luptă, înțelepciune și glorie, Hera i-a oferit bogății neimaginate, iar Afrodita i-a promis inima celei mai frumoase femei de pe Pământ. Paris a ales oferta Afroditei, oferindu-i acesteia mărul din aur.

Pentru a-și onora promisiunea, Afrodita l-a ajutat pe Paris să o răpească pe frumoasa Elena, soția regelui grec Menelau. Așa a pornit Războiul Troian, descris de Homer în Iliada și Odiseea.

Te-ar putea interesa și: De unde vine expresia „a-şi aprinde paie în cap”. Legătura cu turcii