Ce înseamnă depravarea în islam: motivul ciudat pentru care au fost închise sute de localuri
Iranul este cunoscut ca un stat islamic extremist, iar având în vedere modul agresiv în care au fost închise sute de localuri pentru ”depravare”, vei înțelege cât de gravă este situația în centrul lumii arabe.
În cadrul unui proiect desfășurat pe parcursul ultimelor săptămâni în Teheran, autoritățile au închis nu mai puțin de 547 de afaceri în capitala Iranului. În același context, 11 persoane au fost arestate. Șeful poliției consideră întreaga operațiune ca fiind un succes, chiar dacă multe dintre motivele pentru care afacerile au fost puse pe butuci pot fi percepute ca fiind subiective.
”Proprietarii restaurantelor și cafenelelor în care principiile islamice nu erau respectate au fost descoperiți, iar în timpul acestei operațiuni 547 de afaceri au fost închise și 11 persoane au fost arestate”, a spus Hossein Rahimi, șeful poliției din Teheran. ”Respectarea principiilor islamice este una dintre misiunile și responsabilitățile noastre principale”, a concluzionat oficialul.
Printre principalele încălcări ale legii care au fost folosite ca argumente în operațiunea din ultimele săptămâni se numără ”reclame neconvenționale pe internet, difuzarea de muzică ilegală și depravarea”.
Întreaga misiunea a durat doar 10 zile și, din câte se pare, s-a bucura de suportul locuitorilor din Teheran. Șeful tribunalului din capitala Iranului a încurajat cetățenii să lupte împotriva ”crimelor culturale, a corupției sociale și morale”. A fost stabilit și un număr de telefon prin care persoanele care vor să raporteze instanțe de ”comportament imoral”, o pot face prin SMS.
Printre particularitățile vizate prin această inițiativă sunt vizate persoanele de sex feminin care merg fără hijab în mașină, care găzduiesc petreceri mixte, cu bărbați și femei, unde se dansează. Postările de ”conținut imoral pe Instagram” sunt de asemenea pedepsite. Conform codului islamic vestimentar din Iran, pe lângă faptul că este interzis consumul de băuturi alcoolice, femeile nu-și pot arăta decât fața, mâinile și picioarele în public, iar culorile pe care le poartă trebuie să fie ”modeste”.
Acest val de închideri vine după ce, în 2012, autoritățile au ordonat proprietarilor de localuri să-și instaleze camere de supraveghere pentru monitorizarea comportamentului clienților. Ca o formă de protest, un număr mare de oameni de afaceri au decis atunci să-și închidă locațiile.