19 oct. 2020 | 15:13

Ce înseamnă dacă te mănâncă în vârful capului sau în ureche. Cele mai tari superstiții românești

Știri generale
Ce înseamnă dacă te mănâncă în vârful capului sau în ureche. Cele mai tari superstiții românești
Ce înseamnă dacă te mănâncă în vârful capului sau în ureche. Cele mai tari superstiții românești

Cu toții știm că românii au unele concepții mai interesante. Dintre aceștia, unii susțin cu tărie că lumea este condusă de aceste legi nescrise, numite superstiții, și țin să fie transmise din generație în generație.

Neam superstițios. Ce înseamnă dacă te mănâncă în vârful capului sau în ureche

Superstiția este o credință că un factor determinant are o explicație mistică sau magică ori doar asumată cultural, social sau religios, fără niciun temei științific. Oamenii au corelat ”semnele” pe care corpul nostru ni le dă, cum ar fi mâncărimi, țiuituri sau amorțeli, cu anumite fapte.

Dacă te mănâncă în vârful capului, se spune că starea ta suferă o transformare în bine, că poziția ta socială suferă o îmbunătățire. Despre ureche, dacă te mănâncă, este semn sigur de ploaie. În schimb, cea de-a doua poate fi explicată științific. Urechile ni se umezesc de la umiditate, lucru care favorizează gâdilatul pe care noi îl luam drept mâncărime. Oricum ar fi, superstiția rămâne suverană.

Superstițiile după care unii români se ghidează și își construiesc viața

Superstițiile de Anul Nou

Pește pentru noroc, struguri pentru bani și vâsc pentru iubire eternă – sunt doar trei dintre superstițiile românilor atunci când vine vorba despre Anul Nou, dar e musai să fie respectate, astfel că oamenii cutreieră orașul în acea perioadă pentru a găsi cel mai bun pește, cele mai aspectuoase fructe și măcar o rămurică de vâsc. Comercianții știu ce își doresc românii, așa că se aprovizionează ca la carte, iar mersul lucrurilor trece neperturbat de zeci de ani.

Semnificația peștelui de pe masa de Revelion

Din bătrâni, peștele și-a făcut reputație printre românii mai superstițioși. În farfuriile de Revelion, crapii și păstravii cheamă norocul de partea mesenilor. Superstiție sau nu, peștele se vinde foarte bine în perioada Anului Nou.  Cât despre prețurile lor…nici nu mai contează atunci când norocul românilor este în balanță. Ce e drept, somonul ar putea face pagubă în noaptea dintre ani, drept pentru care alegerile românești rămân la mare căutare.

Iar ca îmbrăcăminte, pe lângă eleganța afișată, și lenjeria trebuie să fie în concordanță. Se spune că în această seară trebuie să porți neapărat ceva roșu, această culoare protejându-ne ca popor. Același rol îl au și artificiile și petardele pe care le aprindem la miezul nopții. Bătrânii erau de părere că alungau spiritele rele. Ei nu aveau aceste inovații, ci doar zgomotul colindătorilor înfometați și obosiți de drum.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Statul plătește 138.000.000 $ din cauza ”celui mai înfricoșător monstru”, condamnat la 360 de ani de închisoare
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Băncile din România sunt obligate. Anunț pentru toți românii care au credite la bancă
Capital.ro
Veste bună pentru turismul românesc: Noua autostradă pe care se va putea ajunge mai ușor pe litoral
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Servicii medicale fără card de sănătate! Decizia CNAS luată la nivel național
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro