Ce înseamnă CAS și CASS. Care este diferența dintre ele, de fapt
De-a lungul timpului, românii au auzit de CAS și CASS. Însă, foarte puțini dintre aceștia știu care este diferența dintre cele două. Există un lucru care le deosebește. Cum le influențează pensia acestora?
Ce este CAS?
Dintr-un salariu brut se plătesc multe taxe și impozite. O parte din bani se duc și spre CAS și CASS. Însă, foarte multe persoane au tendința de a le confunda între ele.
CAS face referire la contribuția de Asigurări Sociale, care reprezintă o contribuție obligatorie pe care angajatorii și angajații o plătesc către bugetul de asigurări sociale. La rândul ei, această contribuție acoperă pensiile de bătrânețe, pensiile de invaliditate, concediile medicale, șomajul.
De asemenea, CAS se calculează ca procent din venitul brut al angajatului. Scopul acestei asigurări este acela de a asigura un venit de înlocuire în situații de dificultate sau când se ajunge la vârsta de pensionare.
Te-ar putea interesa și: Metoda prin care persoanele fără venituri pot obține asigurare medicală la stat, valabilă 12 luni
Este vorba de un procent de 25%, care este plătit de persoanele fizice din salarii și activități asimilate salariilor, precum și de cei care desfășoară activități independente și obțin venituri din una sau mai multe surse, inclusiv venituri din drepturi de proprietate intelectuală.
CAS este plătit de persoanele al căror venituri sunt echivalentul a a 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la momentul depunerii declarației. Practic, persoanele care nu obține venituri sub 36.000 de lei/an nu platesc CAS.
Începând cu anul acesta, contribuția la pensii va fi de:
- 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate
- 24 salarii minime brute pe țară;
- 24 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe țară.
Te-ar putea interesa și: Bătrânii care rămân fără pensie! Decizia vizează 1 milion de români. Anunțul e oficial
Ce este CASS?
CASS, în schimb, este contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate și este obligatorie. Prin intermediul acesteia, avem asigurate serviciile medicale și medicamentele pentru toți angajații. 10% din salariul brut se duce spre sistemul de sănătate. CASS-ul este esențial pentru funcționarea și îmbunătățirea sistemului de sănătate din România. Procentul de CASS poate varia în funcție de nivelul salarial și de categoria de asigurare a angajatului.
Însă, doar o anumită parte din angajați trebuie să plătească CASS. Este vorba despre persoanele fizice care realizează venituri a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 6/12 sau 24 de salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației.
Te-ar putea interesa și: Lovitură grea pentru pensionari. De când nu va mai fi posibilă recalcularea pensiilor, în România