Ce înseamnă când sună sirenele de trei ori. Aşa îţi dai seama ce pericol te aşteaptă
Ca urmare evenimentelor seismice din ultima perioadă, ISU a anunțat că în această lună, cel puțin odată pe săptămână, va face exerciții de alarmare publică pentru a verifica sistemele de alarmă dacă funcționează. Informarea trimisă de ISU specifică și perioada în care se desfășoară aceste exrciții la nivel național, din 25 februarie pînă pe 4 martie inclusiv. Așadar, în toate orașele din România vom auzi alarmele sunând dar și alte elemente acustice de avertizare. Dar, te-ai întrebat ce înseamnă când sună sirenele de trei ori. Odată știute aceste aspecte, aşa îţi dai seama ce pericol te aşteaptă.
Câte semnale de alarmă sunt și cum funcționează
Sistemele de alarmă publice, în general, ar trebui să fie aceleași pentru fiecare stat din lume, dar în cazul anumitor țări, precum Statele Unite ale Americii, au fost dezvoltate și alte sisteme de alarme publice pentru tornade, având în vedere că aici acest fenomen este frecvent. În ceea ce privește România, conform ISU, există, și în caz de nevoie sunt activate, patru semnale de alarmă, acestea fiind transmise cu ajutorul unor sisteme electrice și electronice, după cum urmează:
- Alarmă la dezastre: Se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde fiecare,
- Prealarmă aeriană: Se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde fiecare,
- Încetarea alarmei: Se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate cu durată de 2 minute.
Poate că ai auzit sirenele din orașul tău, ieri, pe 1 martie, în jurul orei 10:00. Cei mai mulți dintre noi au aflat că acesta este testul lunar al sirenelor efectuat de reprezentanții ISU. De eexemplu, în alte țări, aceste teste sunt făcute în mod regulat, existând un întreg sistem de educare și informare asupra acestor lucruri.
Ce înseamnă când sună sirenele de trei ori
Pentru cei mai puțin familiarizați cu aceste lucruri, încercăm să explicăm anumite aspecte, inclusiv ce înseamnă când sună sirenele de trei ori. În cazul unei alarme, de obicei acestea vor suna de două, sau de trei ori, în funcție de ce eveniment este pe cale să se întâmple. Dar, în cazul nostru, explicăm ce înseamnă când sună sirenele de trei ori.
În cadrul exercițiilor care se vor termina pe 4 martie, dacă auzi sirenele sunând de trei ori, asta înseamnă că alarma ne avertizează că va urma un atac aerian. Mergând mai departe, dacă vei auzi sirenele sunând de 5 ori, asta înseamnă semnal de avertizare cu privire la un dezastru, iar cifra 15, în acest caz, va reprezenta avertizarea locuitorilor că orașul va fi supus unui eventual ataca aerian iar ceea ce ai de făcut este să intri în primul adăpost antiaerian, de obicei regăsite în blocuri sau în cel mai rău caz, te poși adăposti în tunelurile de metrou.
Care este codul sirenelor de urgență?
Incendiu: Sirena trebuie să sune timp de 2 minute.
Catastrofă: Sirena trebuie să sune timp de 2 minute, repetat de trei ori cu un interval de 10 secunde.
Încetare: Sirena va emite un sunet de alergare directă timp de 2 minute.
Test: Sirena emite un sunet continuu timp de 2 minute.
Sirenele sună timp de trei minute și apoi se opresc automat pentru a-și păstra bateriile. Dacă acestea sună din nou, înseamnă că există un nou pericol. Sirenele nu sună niciodată pentru un „totul este în regulă”. Trebuie să ascultați radioul sau televizorul pentru a afla dacă este sigur afară.
- Ce înseamnă când o sirenă are un sunet foarte lung: înseamnă că aveți o urgență care vă pune viața în pericol. Veți auzi un sunet de sirenă lung și constant. Sirenele vor suna de mai multe ori, timp de aproximativ trei minute de fiecare dată.
- Ce înseamnă când o sirenă are un sunet care oscilează: Genu acesta de sunet este pentru apel de incendiu. Tonul oscilant este folosit pentru a alerta pompierii voluntari cu privire la un apel de incendiu. Pregătirea pentru viscol/temperatură extrem de rece. Siguranța în caz de caniculă.
- Ce înseamnă când se aud mai multe sirene: Sirenele pot fi acționate de mai multe ori pentru aceleași amenințări de vreme severă, de exemplu. Nu există un semnal de „totul este în regulă” din partea sirenelor. Dacă auziți o sirenă, cea mai bună reacție este să vă retrageți în casă și să ascultați presa locală pentru informații.
- Ce trebuie să facei atunci când auzi o sirenă: Dacă te afli într-o mașină, parchează, ieși din ea și îndreaptă-te cât mai repede posibil spre orice clădire în care poți intra. Dacă nu poți face acest lucru, trage pe dreapta, oprește motorul și sistemul de ventilație și rămâi în mașină.