Ce înseamnă Agheasma Mare. Uite ce e bine să faci cu apa sfințită de la Bobotează

de: Alexandra Chivu
06 01. 2020

Ce înseamnă Agheasma Mare? Uite ce e bine să faci cu apa sfințită luată de la biserică încă din această dimineață, 6 ianuarie, când s-a sărbătorit Boboteaza sau epifania.

Ce înseamnă Agheasma Mare?

Boboteaza sau epifania este sărbătorită pe 6 ianuarie de Biserica ortodoxă și catolică. Ziua sfântă încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă ce încep în Ajunul Crăciunului. Creștinii occtidentali își amintesc în primul rând de vizita magilor la nașterea Pruncului Iisus și astfel manifestarea fizică a lui Iisus către Neamuri. Ortodocșii comemorează botezul lui Iisus în râul Iordan, văzută ca o manifestare către lume a Fiului lui Dumnezeu. În dimineața zilei de 6 ianuarie, enoriașii merg la biserică de la primele ore pentru a lua Agheasma mare.

Boboteaza, 6 ianuarie

Sfințirea apei s-a practicat de la începutul existenței Bisericii, susținând curățirea de toate păcatele, prin botez, a unui mare număr de creștini, căci așa citim la sfințirea apei la botez: ”și-i dă ei (apei) darul izbăvirii, binecuvântarea Iordanului, fă-o (Doamne) izvor de nestricăciune, dar de sfințenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, dracilor pierire, plină de putere îngerească…”.

Cât despre Agheasma mare, basilica.ro scrie că: „Dacă la Aghiasma Mică, atunci când se face sfeștanie se face o singură invocare a duhului Sfânt pentru Sfințirea apei, acum la Bobotează se face invocarea Duhului Sfânt de două ori pentru a sfinți apa. Aceasta este diferența dintre Agheasma Mică și Agheasma Mare. După citirea acestei rugăciuni, cântându-se troparul Bobotezei, se stropesc cu Agheasmă Mare toți credincioșii, biserica și toți cei care participă la slujbă”.

Ce e bine să faci cu apa sfințită de la Bobotează?

Aceeași sursă scrie că Agheasma mare se consumă dimineața, pe nemâncate, și înainte să se ia anafură, iar atunci când credincioșii se împărtășesc, se bea după împărtășanie, nu înainte. De menționat este că timpul în care se consumă Agheasma mare este în perioada Praznicului Bobotezei, din preziuna Bobotezei și până la Odovania Praznicului, adică 14 ianuarie. Mai mult, se poate consuma în zile de sărbătoare, în zile de ajunare, înainte de masă dis de dimineață ori în zilele când oamenii merg la Biserică.