Ce înregistrează aparatul de radar chiar dacă frânezi brusc înainte. Detaliul pe care trebuie să îl știe toți soferii

de: Beatrice Dumitru
06 07. 2024

Conducătorii auto care observă un radar la marginea drumului au tendința să frâneze brusc, pentru că amenzie în cazul depășirii vitezei legale sunt mari. Șoferii trebui să știe, însă, un  detaliu important atunci când încearcă să reducă viteza brusc.

De le ce distanță detectează radarele viteza

Aparatul radar (radio detection and ranging) este un dispozitiv electronic utilizat pentru a detecta și măsura viteza vehiculelor în mișcare. Acesta funcționează pe baza undelor radio și este folosit de poliție pentru a identifica șoferii care depășesc limitele de viteză. Prezența radarelor funcționează ca un factor de descurajare pentru șoferi, obligându-i să respecte viteza legală.

Conducătorii auto care observă un radar la marginea drumului au tendința să frâneze brusc, dar acest lucru nu îi ajută cu nimic, ba din contră pot provoca accidente. Șoferii trebuie să știe că gestul lor este inutil, deoarece unele modele de radare detectează viteza cu aproximativ 1.000 de metri înainte de locul în care se află aparatul.  Astfel, frânarea bruscă la vederea radarului poate să nu te scape de amendă dacă deja ai fost detectat cu o viteză peste limita legală.

Unele radare se declanșează doar când vehiculele ajung în dreptul acestora, în timp ce altele au o rază de acțiune de până la un kilometru.  Codul Rutier prevede că toate aparatele radar pot înregistra o mică abatere, de până la 5 kilometri, din cauza reglajelor tehnice.

Care sunt limitele de viteză prevăzute de Codul Rutier

Legislația rutieră stabilește limitele maxime de viteză cu care poate circula un vehicul, în funcție de tipul drumului. Codul Rutier prevede că șoferii trebuie să respecte următoarele limite:

  • 130 km/h pe autostradă;
  • 120 km/h pe drumurile expres;
  • 100 km/h pe drumurile naţionale europene;
  • 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A și B;
  • 80 km/h pe drumurile naţionale europene;
  • 50 km/h în localități.

Codul Rutier prevede, de asemenea, și sancțiuni pentru șoferii care circulă pe drumurile publice cu viteză mai mare decât limita prevăzută de lege. În anumie cazuri se lasă și cu suspendarea permisului de conducere.

Amenzile prevăzute de lege în funcție de viteza cu care ai depășit limita

  • 10 – 20 km/h: 330 lei – 495 lei
  • 21 – 30 km/h: 660 lei – 825 lei
  • 31 – 40 km/h: 990 lei – 1.320 lei
  • 41 – 50 km/h: 1.485 lei – 3.300 lei
  • peste 50 km/h: 1.485 lei – 3.300 lei + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile
  • peste 70 km/h: 1.485 lei – 3.300 lei + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.

Tipuri de radar

Radar fix: acestea sunt montate permanent pe marginea drumurilor și înregistrează viteza vehiculelor care trec prin zona monitorizată.

Radar mobil: acesrea sunt montate pe vehiculele de patrulare ale poliției și pot fi utilizate în timpul deplasării pentru a măsura viteza altor vehicule.

Radar de mână: acestea sunt dispozitive portabile folosite de polițiști pentru a măsura viteza vehiculelor dintr-o anumită locație.