Ce inovație în Constanța. Ce văd toți locuitorii din acest moment
Constanța și Cluj-Napoca se întrec în idei care mai de care mai inovative și mai benefice românilor. Cu toate astea, orașul de la mare o ia cu pași mai mărunți, dar siguri, răspunzând apelului dintr-o campanie. Cu ce inovație îi surprinde Constanța pe locuitorii săi?
Alege asumat un oraș curat. București, Iași și Constanța se conformează
Proiect extrem de benefic în vizorul constănțenilor care în curând se vor putea bucura de noile scrumiere. Două sute de scrumiere pentru colectarea selectivă a deșeurilor au fost instalate în stațiile de autobuz și pe străzile principale din Constanța și Mamaia. Această inițiativă face parte dintr-o campanie prin care cetățenii sunt invitați să fie responsabili pentru mediul înconjurător, mai cu seamă nivelul poluării la care s-a ajuns deja de ani buni.
Fumătorii din Constanța vor trebui să arunce de acum încolo chiștoacele în scrumierele speciale de exterior. Mai exact, scrumierele au scopul de a proteja mediul înconjurător și de a le valorifica energetic. Ele sunt colectate în containerele în cauză din plastic și transportate la stația de sortare de unde sunt transmise alături de alte deșeuri care poti fi și ele valorificate spre fabrica de ciment.
Compoziția transformă mucurile de țigară după ce acestea sunt arse, iar filtrele performante ale incineratorului blochează degajarea în atmosferă a gazelor nocive care se află în ele.
„Campania «Alege asumat un oraș curat» a ajuns astăzi în municipiul Constanța și în stațiunea Mamaia. Campania a început în urmă cu un an în București, în Sectorul 3. S-a bucurat de un real succes și la scurt timp a fost extinsă în municipiul Iași. Un act simplu al nostru poate face diferența”, a declarat Ileana Dumitru, director Juridic și Relații Publice British American Tobacco.
Campania „Alege asumat un oraș curat” are acum trei orașe care se conformează proiectului – București, Iași și Constanța. Până la momentul actual, în cadrul campaniei au fost colectate selectiv peste o tonă de filtre de țigară care au fost valorificate energetic în conformitate cu tehnologia dezvoltată recent în Canada, Statele Unite ale Americii, Germania și Franța.
Care este procedeul?
„Mucurile de țigară colectate selectiv vor ajunge în centrul de transfer al Direcției Salubritate Sector 3, unde vor fi supuse unui proces de tratare, și ulterior transferate către o instalație de coincinerare cu recuperare de energie, cu o capacitate de peste 12 tone/oră. Prin valorificarea energetică a mucurilor de țigară colectate selectiv scade cantitatea de resurse naturale utilizate în procesul tehnologic de fabricație a cimentului. Datorita compoziției, mucurile de țigară vor arde în totalitate, filtrele performante ale incineratorului blocând degajarea în atmosfera a oricăror gaze nocive”
Andrei Dinescu, Director Marketing Green Academy (Sursa: primărie3.ro)