Ce înălțime permite legea să aibă gardul cu vecinul, ca să nu se mai uite în curtea ta. Mulți nu știu asta

de: Ionuț Vieru
03 05. 2024

Codul Civil prevede o anumită înălțime pe care gardul vecinului trebuie să o aibă. În cazul în care nu este respectată, acesta riscă o amendă destul de mare. Aflați în rândurile următoare mai multe detalii.

Cât de înalt trebuie să fie gardul între vecini

Legea spune că îngrădirea unei proprietăți nu este o obligație, ci un drept. Prin urmare, nu este obligatoriu ca fiecare proprietate să fie împrejmuită de un gard. Cu toate acestea, în cazul în care se construiește un gard, acesta trebuie să aibă o anumită înălțime, conform Codului Civil.

Construirea unui gard este necesară pentru a se evita intrarea ilegală pe terenul cuiva și pentru exploatarea terenului în mod nelegitim. Legea spune că înălțimea gardului se poate stabili de ambele părți, dar nu trebuie să depășească 2 metri înălțime, luând în calcul și coama zidului.

“Astfel, înălțimea gardului dintre vecini este de maximum 2 metri cu derogările de rigoare. Astfel, un gard despărțitor între vecini nu trebuie să încalce nici dreptul la proprietate și posesie al vecinului și nici nu trebuie să fie amplasat doar pe o singură parte a unei proprietăți și în același timp trebuie să permită și scurgerea apei de pe el, pe ambele fonduri de proprietate”, se arată în Art. 662 alin. 2 Cod Civil- (2).

Din nefericire, gardul dintre vecini a ajuns să fie o problemă la noi în țară. De-a lungul timpului au existat și încă mai există discuții despre acest subiect. Mulți au ajuns chiar și în instanță.

Ce trebuie să știi despre fereastra cu vedere spre curtea vecinilor

Un alt motiv de conflict între vecin sunt ferestrele orientate între ei. La fel ca și în cazul anterior, multe dintre aceste dispute se sfârșesc la tribunal. Codul Civil stipulează clar câteva reguli care trebuie să fie respectate.

De exemplu, exista o distanță permisă pentru ridicarea unei construcții față de linia de hotar.

„Orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin.

Orice derogare de la distanța minimă se poate face prin acordul părților exprimat printr-un înscris autentic”, se arată în art. 612, din Codul Civil.

Mai mult de atât, art. 614 din Codul Civil spune că „Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor.”