Ce impozit plătesc cei care primesc vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei

de: Stan Nicu
19 04. 2022

Salariații care primesc vouchere de vacanță în valoare de 1450 de lei vor avea de plătit un impozit pentru ele. Spre exemplu, profesorii au apucat să se bucure puțin timp de vestea că le vor primi. Acum, tocmai ce au fost informaţi că vor plăti un impozit 10% pentru ele.

Cât impozit plătesc profesorii care au primit vouchere de vacanță

Profesorii au primit o veste bună și anume că primesc vouchere de vacanță în valoare de 1450 de lei, însă și una rea. Au de plătit 145 de lei pentru ele, respectiv un impozit de 10%.

Tichetele de vacanță au perioadă de valabilitate de un an de la data alimentării suportului electronic, fără a se înțelege că asta este perioada de valabilitate a suportului electronic.

Impozitul trebuie plătit în luna în care angajatul intră în posesia tichetelor de vacanță

De asemenea, sumele reprezentând voucherele de vacanță sunt supuse impozitării chiar în luna în care au fost acordate salariatului, după cum prevede ordinul.

Asta înseamnă că cei 10% impozit, adică 145 de lei, vor fi reținuți de angajator în luna în care aceste vouchere au fost înmânate.

Cei care nu vor să plătească impozitul au posibilitatea să renunțe la vouchere

Există și posibilitatea de a nu plăti impozitul, adică salariatul să refuze voucherele. La articolul 3 al Monitorului Oficial care stabileşte procedura de acordare a voucherelor de vacanță se menționează că beneficiarii care nu doresc să primească așa ceva depun o solicitare scrisă la unitatea/instituția angajatoare.

Totul în termen de 30 de zile de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial. Ținând cont de faptul că a fost publicat pe 15 aprilie, asta înseamnă 15 mai.

Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial

Profesorii de la stat, dar și ceilalți angajații din învățământ, primesc vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei pentru anul 2022, după ce ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Acestea sunt emise doar pe suport electronic, se mai arată în textul publicat în MO, unde se precizează şi modul de acordare al lor.

„Voucherele de vacanță aferente anului 2022 se emit doar pe suport electronic și sunt în cuantum de 1.450 de lei pentru un salariat, în limita sumelor prevăzute în bugetul alocat cu această destinație”, conform documentului.

Ce se întâmplă cu personalul care a renunțat la funcții în acest an

Nu în ultimul rând, salariații al căror contract individual de muncă/raport de serviciu, la data acordării voucherelor de vacanță, este suspendat sau a încetat în cursul anului 2022, pot beneficia de vouchere de vacanță numai dacă, în termen de maximum 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, depun la unitate/instituție o cerere în acest sens.

Aceștia trebuie să facă și dovada achitării impozitului aferent prin virament bancar în contul unității/instituției.