Ce i-a putut spune Vladimir Putin șefului ONU despre Mariupol. O lume întreagă, îngrozită de derapjul liderului de la Kremlin

Ce i-a putut spune Vladimir Putin șefului ONU despre Mariupol. O lume întreagă, îngrozită de derapjul liderului de la Kremlin
Vladimir Putin și șeful ONU, Antonio Guterrez

Vladimir Putin continuă să șocheze lumea cu viziunea diabolică pe care o are asupra războiului comandat chiar de el. Acesta a avut o întâlnire, marți, cu secretarul general ONU, cei doi discutând despre evoluția războiului, dar și despre situația extrem de grea din orașul Mariupol, care se află sub stăpânirea armatelor ruse. Pe lângă seninătatea cu care a vorbit despre tragediile din Ucraina, Vladimir Putin a avut îndrăzneala să mintă în fața tuturor.

Ce i-a transmis Vladimir Putin secretarului general al ONU despre orașul Mariupol

Liderul Kremlinului este cunoscut pentru modul unic de a privi rezolvarea unor conflicte, astfel că, încă de la începutul războiului, Vladimir Putin a oferit niște explicații istorice fără sens pentru a-și argumenta viitoarele atrocități.

Ajuns față în față cu secretarul general al ONU, liderul rus a vorbit despre soarta orașului Mariupol, în interiorul căruia se mai află zeci de mii de ucraineni sechestrați de trupele ruse. Aceștia se ascund în subsolul combinatului siderurgic Azovstal, un bastion al apărării ucrainene din orașul-port Mariupol, însă rezervele de apă și hrană sunt aproape inexistente, iar oamenii riscă să moară.

Din acest motiv, cei mai influenți oameni ai lumii au încercat în zadar să negocieze cu Vladimir Putin evacuarea acestor civili prin intermediul unor coridoare umanitare. În cursul zilei de ieri, Putin a recunoscut cu o seninătate terifiantă că situația în Mariupol este „complicată și tragică”, însă soarta acestui oraș este strâns legată de cum vor decurge negocierile.

De asemenea, Putin a mințit că în Mariupol nu mai există lupte, în ciuda faptului că orașul se află încă sub atacurile rusești, alături de alte orașe bombardate zilnic.

În timpul discuției cu Antonio Guterres, Vladimir Putin a transmis că nu poate semna niciun acord internațional de asigurare a securității Ucrainei, atâta vreme cât nu sunt negociate problemele legate de cucerirea teritoriilor vizate.  Liderul rus s-a arătat optimist privind negocierile online cu Ucraina, exprimându-și dorința vizavi de un rezultat favorabil Rusiei.

„Cu toate acestea, negocierile continuă (…) Sper că vom ajunge la un rezultat pozitiv”, a Putin în timpul întâlnirii de la Kremlin cu Guterres, șeful ONU.

Ce spune Vladimir Putin despre masacrul de la Bucea

În urma atrocităților comise la Bucea, negocierile dintre Ucraina ș Rusia au fost îngreunate. Astfel, armata ucraineană a găsit zeci de cadavre ale civililor în locurile ocupate de ruși înainte de retragere. În ciuda dovezilor clare, Kremlinul a refuzat categoric aceste acuzații, afirmând că nu au legătură cu aceste masacre.

Mai mult, Vladimir Putin și oamenii său au învinovățit Ucraina pentru înscenarea acestor atrocități pentru a lungi negocierile. În cursul întâlnirii cu liderul rus, Antonio Guterres a insistat asupra unei colaborări între ONU şi Moscova, având ca scop formarea unor coridoare umanitare pentru a evacua civilii din Ucraina.

Prin intermediul unui comunicat, ONU a transmis că Vladimir Putin a acceptat „în principiu” implicarea Naţiunilor Unite şi a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii în evacuarea ucrainenilor adăpostiți în complexul industrial Azovstal, arată Agerpres.

Potrivit sursei, discuţiile în acest sens vor continua între Oficiul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare al ONU şi Ministerul rus al Apărării.