Ce greșeală faci după ce deschizi o sticlă de vin. Așa ajungi să îl strici, de fapt

de: Bișinicu Andreea
03 07. 2021

Cu siguranță ai pățit și tu asta, măcar o dată până acum. Ai cumpărat o sticlă de vin și nu ai putut să o termini până la capăt? Mulți ți-au spus că nu trebuie să o lași pe masă, alții că nu trebuie ținută prea mult la frigider. Care este adevărul, de fapt, și cum se strică vinul, dacă nu ai grijă cum și unde îl ții.

Ce greșeală faci după ce deschizi o sticlă de vin

Experții somelieri spun că atunci când cumperi o sticlă de vin și nu reușești să o consumi pe toată, ea trebuie depozitată la frigider. Cu toate acestea, felul în care vinul se păstrează în sticlă depinde foarte mult de tipul de vin consumat și de cât de bine este depozitat. Dacă unele băuturi rezistă o lună ținute la frigider, somelierii spun că alte sortimente trebuie consumate în maximul 3-5 zile de la desfacere.

Ținut prea mult timp desfăcut își pierde gustul bun și aromele delicate, rămânând cu un miros de oțet și cu un gust foarte neplăcut. Iată care sunt, cu adevărat, proprietățile vinurilor și cât timp trebuie depozitate la frigider.

Vinurile spumante

Pentru cei care adoră vinul spumant, acesta trebuie ținut 1-3 zile la frigider, cu un dop special. Vinul spumant este cel mai pretențios, deci și cea mai scurtă durată de viață odată ce a fost deschis.

Pentru că își pierde foarte repede acidul, trebuie să ai grijă să îi pui foarte repede dopul după ce torni în păahar. Vinurile spumante obținute prin metoda tradițională, precum Cava sau șampania, pot rezista mai mult timp decât vinurile făcute prin metoda Charmat, precum este cazul vinului spumant italian Prosecco.

Vinurile albe și vinurile roze

În ceea ce privește aceste sortimente de vinur, ele trebuie să fie ținute între 5 și 7 zile la frigider cu dop de plută. Cele mai multe soiuri de vin alb și rose pot fi consumate vreme de o săptămână dacă se țin la frigider.

Este foarte important să știi când expiră vinul. Chiar dacă simți în prima zi că s-a schimbat gustul băuturii, să știi că acest lucru e normal. Acesta este cazul vinurilor provenite din zonele mai reci, precum Pinot Grigio din nordul Italiei, Rieslingul francez sau Sauvignon Blanc.

Citește cotinuarea pe stiridinlume.ro.