Ce fructe să nu pui lângă banane, de fapt. Se vor strica mai repede

de: Ștefan R. Apostol
08 03. 2024

Îți amintești vechea zicală „un măr stricat strică totul„? Se pare că este adevăra, merele fac ca alte fructe să se coacă mai repede, motiv pentru care nu ar trebui să fie depozitate împreună. Se pare că același lucru este valabil și pentru banane. Așa că, te invit să aflii ce fructe să nu pui lângă banane, de fapt, deoarece se vor strica mai repede.

Fructele nu trebuie depozitate împreună?

Dacă ați primit un coș de fructe și sunteți pe cale să depozitați fructele în frigider, cămară sau dulap, acest articol este perfect pentru a-ți explica ce fructe ar trebui să stea împreună și, cel mai important, ce fructe nu ar trebui să fie prea aproape una de cealaltă.

De fapt, este un sfat grozav pentru depozitarea fructelor. Fructele care produc etilenă, inclusiv piersicile, bananele, merele și pepenii cu miere de albine, nu ar trebui păstrate în același loc cu avocado, strugurii, lămâile, ceapa și alte fructe și legume intolerante la această substanță chimică.

Procesul de coacere a fructelor și legumelor este influențat de prezența etilenei, un gaz natural eliberat de anumite fructe și legume în timpul respirației lor. Acest gaz declanșează modificări ale culorii, texturii și aromei produselor, indicând gradul de maturitate al acestora.

Atunci când etilena se acumulează în apropierea fructelor necoapte, aceasta accelerează procesul de maturare a acestora, ceea ce poate duce la deteriorarea prematură a tuturor fructelor din apropiere. Acest efect se observă atât în cazul fructelor depozitate la temperatura camerei, cât și în frigider, deși, în acest din urmă caz, procesul poate încetini.

Banana este un fruct consumat pe scară largă în întreaga lume

Banana este un fruct consumat pe scară largă în întreaga lume, datorită gustului său delicios și versatilității sale în gătit. Una dintre cele mai notabile proprietăți ale bananei este capacitatea sa de a acționa ca un antidepresiv natural. Acest lucru se datorează faptului că ea conține triptofan, o proteină pe care corpul nostru o transformă în serotonină.

De asemenea, conținutul său ridicat de fibre ajută la satisfacerea rapidă a poftei de mâncare și previne anxietatea legată de alimentație, cunoscută și sub numele de „foame emoțională”. Un alt aspect important este faptul că un consum regulat de banane poate ajuta la protejarea sistemului cardiovascular, reducând riscul de atac de cord cu până la 40%, potrivit unei cercetări publicate în „The New England Journal of Medicine”.

După cum am menționat mai devreme, cu cât un fruct este mai copt, cu atât mai mare este nivelul de etilenă. Acest compus se poate răspândi cu ușurință la alte fructe și legume, făcându-le să se coacă mai repede – și în cele din urmă să putrezească. Așa că, te invit să citești mai departe, și să aflii ce fructe să nu pui lângă banane, de fapt.

Ce fructe să nu pui lângă banane, indiferent de loc

Fructele considerate climacterice, cum ar fi merele, bananele, avocado, perele, piersicile, prunele și roșiile, sunt cele care continuă să se coacă chiar și după ce au fost culese. Acest lucru se datorează producției ridicate de gaz etilenă, care accelerează procesul de coacere.

Merele sunt cunoscute în special pentru producția mare de etilenă, la fel ca și bananele. Din acest motiv, este important să le depozitați departe de alte fructe dacă nu doriți să le accelerați coacerea.

Avocado, pe de altă parte, nu se coc în copac, așa că producția lor de etilenă începe după ce sunt recoltate . Un avocado este gata să fie consumat atunci când pielea sa devine fragedă și se înnegrește. În frigider, acestea rezistă de obicei între trei și patru zile.

Perele, piersicile și prunele au o producție similară de etilenă, care le accelerează coacerea pe măsură ce ajung la maturitate. Păstrându-le în frigider, puteți reduce producția de etilenă și le puteți prelungi durata de valabilitate.

Nu este recomandabil să depozitați fructe precum merele și bananele împreună într-un bol de fructe, deoarece acest lucru nu numai că le accelerează maturarea, dar crește și riscul ca acestea să se strice înainte de a fi consumate.

Prin depozitarea acestor fructe împreună, este încurajat schimbul de gaz etilenă între ele, ceea ce le poate face să se coacă mai repede decât se dorește și să se deterioreze prematur.

Gazul etilenă și coacerea fructelor

Gazul etilenă este cunoscut sub numele de „hormonul coacerii fructelor”. Atunci când fructele ajung la maturitate, nivelul de etilenă crește, potrivit cercetătorilor de la University of Maine Extension. Soiurile de mere McIntosh și prunele Early Golden, de exemplu, sunt printre cei mai mari producători de etilenă și se maturizează mai repede decât alte fructe. Și nu uita că este foarte important cum să aranjezi fructele și legumele în frigider ca să reziste mai mult. Gazul etilenă eliminat de unele fructe e nociv pentru altele.

Consumatorii nu pot decât să se uite peste fructe pentru a vedea dacă există indicii de deteriorare, cum ar fi mirosuri neplăcute, pete de mucegai, pete moi sau orice modificări de aspect sau culoare. Fiți conștienți de faptul că fructele producătoare de etilenă pot declanșa maturarea prematură și în cazul legumelor.

Fiecare fruct eliberează un gaz etilenă în cantități diferite. Merele ajută alte fructe să se coacă mai repede datorită etilenei. Potrivit unui studiu din decembrie 2015 inclus în revista Plant Physiology, hormonii vegetali ar putea juca și ei un rol. Se crede că acidul abscisic (ABA) accelerează procesul de coacere, în timp ce auxina este un alt hormon care se găsește în plante și care promovează creșterea fructelor și dezvoltarea în stadiile incipiente.