Ce fel de făină să folosești ca să-ți iasă gogoșile pufoase. Trucul de aur al gospodinelor din Ardeal pentru un gust desăvârșit
Cum faci cele mai bune gogoși, exact ca ale ardelencelor. Se spune că ele cunosc secretul acestui preparat, pentru a ieși moale, pufos, exact ca la carte. Ce făină trebuie să folosești la aluat, astfel încât gogoșile să semene cu un burete.
Cele mai bune gogoși ardelenești
Gogoșile sunt unul dintre cele mai iubite preparate, mai ales în această perioadă de post. Pentru a-și potoli pofta de dulce, multe gospodine aleg să le pregătească, mai ales pentru că nu ai nevoie de prea multe ingrediente și nici de timp.
Există, însă, un preparat mult mai gustos decât gogoșile clasice, ce se gătește în Ardeal. Este vorba despre pacove, care fac furori în rândul gospodinelor care se abțin acum de la carne, ouă și lapte și încearcă să stea departe de aceste alimente timp de 40 de zile.
Pancovele ardelenești reprezintă un desert culinar tradițional românesc, un tip de gogoși extrem de îndrăgit. Sunt asemănătoare cu o gogoșile obișnuite, dar au caracteristici unice în ceea ce privește modul în care se pregătesc, ceea ce le face speciale.
Aluatul este prăjit în ulei până când devine auriu și pufos, exact ca la gogoși. Ele pot fi consumate ca desert sau gustare, fiind apreciate pentru gustul lor dulce și textura pufoasă, perfectă pentru a-ți potoli pofta de dulce din această perioadă, când ai un meniu ceva mai sărac.
Cum se fac pancovele ardelenești
Pentru a prepara pancove ardelenești, nu ai nevoie de prea multe ingrediente. Foarte important este să urmezi întocmai rețeta, să ții cont de sfaturile gospodinelor și gramaj și să nu încerci să improvizezi, pentru că riști să strici aluatul. Ai nevoie de:
- 500 g făină
- 10 g de drojdie
- 250 ml apă călduţă
- 50 g zahăr
- un praf de sare
- esenţe vanilie şi rom
- coajă portocală şi lămâie
Pentru a prepara pancovele ardelenești, avem nevoie de ingrediente de cea mai bună calitate, la fel cum va fi și rezultatul nostru final. Făina este foarte importantă și ideal ar fi să optăm pentru una de tip 000, care ne va asigura o textură perfectă.
De asemenea, drojdia trebuie să fie proaspătă și activă, pentru a asigura o fermentație corespunzătoare și o creștere optimă a aluatului. Dacă vrem să se dospească la capacitate maximă, trebuie să ne asigurăm că nu este expirată sau desfăcută de prea mult timp.
Cernem atent făina, după care adăugăm toate ingredientele uscate, urmate de cele lichide. Lăsăm aluatul să crească timp de 60 de minute, într-un loc călduț, până își dublează volumul.
Odată ce aluatul a crescut corespunzător, îl împărțim în biluțe și le mai lăsăm să crească timp de aproximativ 20 de minute. Înainte de a le prăji, trebuie să ne asigurăm că uleiul este încins la temperatura potrivită. Un ulei prea fierbinte poate duce la arderea pancovelor în exterior, înainte ca interiorul să fie copt.
După prăjire, așezăm pancovelele pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei și a le menține crocante la exterior. Cele mai delicioase pancove sunt cele proaspete și calde, presărate cu zahăr din belșug, dar merg foarte bine și cu gem sau miere.