Ce facturi trebuie să îți plătească angajatorul dacă lucrezi de acasă. Ce lege stipulează această obligativitate

de: Ștefan R. Apostol
02 04. 2021

Cu doi ani înaintea declanșării Pandemiei se vota o lege care reglementa telemunca. Parlamentul României adopta la 1 martie 2018 un proiect de lege, Legea nr. 81/2018 privind activitatea de telemuncă. Aceasta permite angajaților să lucreze de acasă, oferind mai multă flexibilitate atât angajaților, cât și angajatorilor. Inițiativa se referea la prevederile Acordului-cadru european privind telemunca.

Sistemul de telemuncă legiferat din 2018

Legea adoptată în 2018 permite angajaților care lucrează pe un computer să o facă de acasă.  Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă a fost publicată la 2 aprilie 2018 în Monitorul Oficial nr. 296 și a intrat în vigoare la 5 aprilie 2018.

Conform legii, telemunca este definită, în conformitate cu acordul cadru european privind telemunca din 2002, ca ”o formă de organizare a muncii, utilizând tehnologia informației și comunicațiilor, prin care angajatul – voluntar și în mod regulat – își desfășoară activitatea departe de sediul angajatorului cel puțin o zi pe lună.”

Legea mai spune că reglementarea se face printr-un contract individual de muncă cu normă întreagă sau printr-un act suplimentar. Într-o astfel de situație angajatorul va fi cel care trebuie să aprobe locul de muncă. Legea mai definește anumite condiții referitoare la cadrul legal.

Legea prevede anumite obligativități ale angajatorului

De exemplu, angajații trebuie să lucreze cel puțin o dată pe săptămână la distanță. Angajatorul este responsabil pentru asigurarea software-ului adecvat, protecția datelor, instruire și pentru compensarea costurilor de comunicare și asistență tehnică.

În acest ultim caz, tot stipulat de lege, este și faptul că angajatorul are obligativitatea plății sau subvenției sub formă de bonus a facturilor de curent electric și internet pe perioada în care angajatul lucrează prin sistemul telemuncă.

”La nivelul legii este prevăzut cu caracter obligatoriu faptul ca în contractul de muncă sau în actul adițional la acesta, încheiat cu salariatul, trebuie specificate condițiile în care angajatorul suportă cheltuielile aferente activității în regim de telemuncă.“, spune Ioana Cazacu, avocat.

De cealaltă parte, angajatul este responsabil pentru daunele aduse echipamentului de lucru și tuturor celorlalte bunuri primite de la angajator pentru efectuarea îndatoririlor prin sistemul de telemuncă. Noul tip de contract va include și obligația angajatorului de a asigura transportul către și de la locul activității.

Angajatul poate fi verificat acasă de angajator

În aceeași lege există cadrul legal prin care un angajator își poate verifica angajații care muncesc prin sistemul de telemuncă, la domiciliul acestora. Inspecțiile se fac în timpul programului și trebuie anunțate înainte cu cel puțin 48 de ore înainte. Încă de anul trecut numărul angajaților care au ales acest sistem a crescut simțitor.

La nivelul anului 2020 erau aproximativ 5 milioane de angajați care alegeau sistemul de telemuncă. Ministrul Muncii, Raluca Turcan declara că numărul celor care lucrează acum de-acasă a crescut.

”Numărul angajaților care optau pentru activitate în telemuncă a crescut de la aproximativ câteva mii anul trecut, la început, la aproximativ 350.000, dacă nu mă înșel, la finalul anului trecut“, spune Raluca Turcan.

Ceea ce este foarte important de știut este că aceste cheltuieli nu sunt sume impozabile și sunt deductibile. Astfel angajatorul nu va plăti impozite către stat în cazul în care angajații aleg să muncească de acasă.

La începutul lunii ianuarie Ministerul de Finanțe anunța o nouă modificare la Codul Fiscal. Modificarea permite angajatorilor să ofere beneficii de până la 400 de lei angajaților care lucrează de acasă.

“Adoptarea lor a dat încredere contribuabililor că procesul legislativ se poate desfăşura cu dezbatere publică şi transparenţă, nu doar cu decizii luate rapid, fără consultare, aşa cum s-a întâmplat adesea în ultimii ani”, a detaliat Daniel Anghel, Partener, Liderul serviciilor fiscale şi juridice PwC România.