Ce făceau soții Ceaușescu, în fiecare an, de Crăciun. Ce mâncau la masa de sărbători și cine era invitat

de: Alexandra Chivu
24 12. 2019

Între 16 și 25 decembrie 1989 au avut loc demonstrații și lupte de stradă în România, care au dus la căderea soților Ceaușescu. De atunci, populația a învățat cuvântul libertate, a început bișnița, iar Crăciunul a avut mai multe portocale pe masă. Până atunci, salamul cu soia stătea falnic în frigiderele tuturor. Și cât timp el dăinuia în casele românilor, dictotorii degustau numai delicatese de Nașterea Domnului. Ce mâncau la masa de sărbători și cine era invitat?

Ce făceau soții Ceaușescu, în fiecare an, de Crăciun

Au trecut 30 de ani de la căderea regimului comunist din spațiul românesc. Luptele de stradă din perioada 16 – 25 decembrie 1989 au adus cuvântul libertate în România; o libertate neînțeleasă pentru un popor buimac. Până la atingerea apogeului însă, Crăciunul era firesc și puțin pentru români, dar mai mult pentru cei doi dictatori. Conform unor persoane apropiate de-a familiei Ceaușescu, liderii comuniști respectau sărbătoarea Crăciunului, iar masa era în concordanță: bogată cu mâncăruri alese, pe care le regăsim și astăzi pe mesele oamenilor.

Elena și Nicolae Ceaușescu

„De Crăciun, în bucătărie se preparau sarmale, friptură, cozonac. Cei doi nu mâncau exotic, deși unii tind să creadă asta. Erau, în sufletele lor, niște țărani. În frigider aveau de toate, dar tot bucatele romanești preferau”, a povestit arhitectul Camil Roguski, pentru Ziare.com.

Ce mâncau la masa de sărbători și cine era invitat?

Cât despre cum erau produsele, cuplul dicatatorial avea o preferință: produsele naturale. Elena și Nicolae Ceaușescu doreau legume proaspete, cultivate în pământ, tratate numai cu îngrășământ natural. De asemenea, carnea de pe masa de sărbători trebuia să fie de la animale care pășteau numai pe câmpuri netratate chimic.

Cine stătea la masa lor? Soții Ceaușescu petreceau în familie de Crăciun, dar și de Anul Nou, când dictatorul avea rolul principal. Lui îi plăcea să fie un gentleman în noaptea de Revelion, ținând aproape sticla de sifon și turnând tuturor celor de la masă.