Ce făcea Nicolae Ceaușescu de ziua lui de naștere. Ce cadouri primea dictatorul din toată țara

de: Andrei Simion
23 01. 2020
Ziua de naștere a lui Nicolae Ceaușescu era sărbătorită cu mare fast

Nicolae Ceaușescu s-a născut pe 23 ianuarie 1918, însă în timpul dictaturii sale ziua lui de naștere a fost sărbătorită pe 26 ianuarie, când se dădeau petreceri naționale pline de opulență, care depășeau cu mult ziua în care se sărbătorea Mica Unire. Adevărul despre ziua lui de naștere s-a aflat abia după Revoluție.

Ziua de naștere a lui Nicolae Ceaușescu era sărbătorită cu mare fast

În timpul dictaturii lui Nicolae Ceaușescu ziua sa de naștere era sărbătorită pe 26 ianuarie. În perioada postdecembristă a fost prezentat Registrul stării civile care dovedește că Ceaușescu s-a născut în ziua de 23 ianuarie 1918. Din Revista muzeelor și monumentelor reiese că actul de naștere eliberat de primăria localității se găsea la muzeul din Scornicești încă dinainte de 1989, astfel încât prezentarea din perioada postdecembristă nu este o noutate. Data de 26 ianuarie 1918 apare și într-un referat întocmit în perioada interbelică.

Nicolae Ceaușescu își sărbătorea ziua de naștere cu mare fast. În fabricile sau sediile judeţene de partid se organizau evenimente mult mai ample decât cele pentru Mica Unire și toate clasele sociale, în special cea muncitorească, încerca să îşi arate aprecierea pentru dictator. Meșterii din fabrici luau această zi foarte în serios și îi făceau dictatorului tot felul de cadouri, în încercarea de a-l mulțumi.

Cei care l-au cunoscut pe Nicolae Ceaușescu au mărturisit că acesta nu punea mare preț pe cadourile pe care le primea, multe dintre ele nefiind folosite vreodată.

„Le adunam pe toate în nişte depozite din strada Molière. Erau fotolii, canapele – disparate -, covoare pe care scria, din ţesătură câte ceva de genul Să ne trăiţi, tovarăşe Nicolae Ceauşescu! Deci, inutile. În ultimul timp, se ajunsese la decizia ca arhitecţii să scrie la judeţe cam ce cadou să pregătească, ataşându-le uneori şi schiţa de model. Noi lucram la atâtea palate şi aveam nevoie de mobile, dar cele primite de ziua lui Ceauşescu erau inutilizabile. Nici tablourile nu se puteau folosi, fiindcă îi reprezenta pe ei doi sau numai pe el”, a declarat Camil Roguschi, arhitectul lui Ceaşescu.