Ce este „turismul de răcoare”, strategia pe care vrea să o adopte țara din Europa de care turiștii au început să fugă din cauza caniculei

de: Andrei Simion
23 06. 2024

Căldura extremă afectează grav turismul în țările sudice ale Europei. Conform unui studiu realizat de o importantă bancă din Spania, aproape 10 milioane de turiști străini care și-au petrecut vacanța în Spania vara trecută au hotărât să nu revină anul acesta din cauza temperaturilor ridicate. Această situație este preconizată să se înrăutățească în următoarele decenii. Cum se definește turismul de răcoare!

Cum se definește turismul de răcoare

În Spania, temperaturile de vară ajung frecvent la 40 de grade. Canicula, seceta severă și restricțiile privind consumul de apă au avut un impact major asupra turismului străin.

Conform unui raport recent, 13% dintre turiștii care au vizitat Peninsula Iberică în 2023, adică 90 de milioane de turiști străini, nu sunt siguri dacă vor dori să revină și anul următor.

Motivul principal invocat de cei care aleg alte destinații în locul Spaniei este reprezentat de temperaturile extrem de ridicate, acest lucru fiind menționat în special de turiștii din Marea Britanie, Germania și țările scandinave.

Autoritățile din Peninsula Iberică intenționează să modifice strategia de promovare turistică. Dacă până acum Spania își atrăgea turiștii prin vremea însorită și plajele cu apă turcoaz, acum acestea consideră introducerea conceptului de „turism de răcoare”.

Se sugerează promovarea regiunilor interioare și a zonelor montane răcoroase, care să ofere turiștilor o vacanță plăcută, fără temperaturi caniculare.

Cum se definește turismul de răcoare. Sursă: Freepik

Codul roșu s-a extins în această zi

În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, precum și în București, valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor rămâne extrem de ridicate pentru a cincea zi consecutivă.

În regiunile aflate sub cod roșu, temperaturile maxime vor ajunge la 38-39 de grade, iar temperaturile minime vor fi în jur de 20 de grade, caracteristice nopților tropicale.

Tot duminică, este emis un cod portocaliu pentru cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei și local în Oltenia, unde se vor înregistra temperaturi foarte ridicate pentru această perioadă, cu maxime cuprinse între 34 și 37 de grade.

De asemenea, codul galben de duminică indică o diminuare a intensității valului de căldură în Banat, sudul Transilvaniei și centrul Moldovei, dar acesta se extinde în Dobrogea continentală.