Ce este tămâia? Care este diferența dintre tămâie și smirnă?

de: Andreea Vînătoru
12 01. 2024

Smirna și tămâie sunt folosite foarte des în bisericile din România. Cele două au cam același aspect, iar pentru români nu există mari diferențe între ele. Specialiștii susțin că smirna este mult mai parfumată și mai delicată decât tămâia, însă ambele au aceleași efecte.

Ce este tămâia și unde se produce

Smirna și tămâie au numeroase utilizări, de la cele religioase, până la cele de aromaterapie, relaxare și chiar de înfrumusețare. Cu toate acestea, puține persoane știu care este diferența între cele două.

Tămâia sau frankincese este o rășină aromatică, care se obține din erborele Boswellia. Aceasta a fost comercializată în urmă cu 5000 de ani în Peninsula Arabică dar şi de Estul Africii în timpul erei Drumului Mătăsii. Este compusă dintr-o varietate de substanțe chimice, însă acestea pot varia în funcție de specia de Boswellia, dar și de modul de recoltare.

Citește și: De ce este bine să aprinzi tămâie în casă în fiecare zi. Efectul uimitor pe care îl are, de fapt

Ce este smirna. În trecut era la fel de scumpă precum aurul

Smirna este o rășină aromatică obținută din arborele Boswellia. A fost folosită prima dată în urmă cu mii de ani în diverse culturi din întreaga lume. Smirna are o istorie îndelungată și bogată, iar originile sale se regăsesc în regiunea Arabiei și a Africii de Est, în special în Oman și Yemen. Era utilizată cu precădere de egipteni, greci, romani, dar și evrei. Era adesea nclusă în darurile oferite regilor și conducătorilor.

Tămâia și smirna sunt ambele rășini și fac parte din familia botanică Burseruceae, denumită în mod obișnuit familia arborelui de tămâie. Metodele lor de recoltare necesită necesită destul de multă muncă. Seva este colectată prin tăierea scoarței copacului, ceea ce face ca seva să curgă din tăietură. Seva folosită pentru a crea atât tămâie, cât și smirnă vine destul de încet și este lăsată să se usuce pe copac timp de câteva luni bune. Seva întărită este colectată și folosită ca tămâie și smirnă.

De precizat că smirna și tămâia adevărate, în stare naturală, sunt din ce în ce mai rare. Arborii din care se extrag aceste rășini sunt pe cale de dispariție, atât Commiphora Myrrha, cât și Boswellia sacra. Cultivarea lor este tot mai dificilă din cauza schimbărilor mari de climă.

Care este diferența majoră dintre smirnă și tămâie

La noi în țară, smirna este mai des folosită în context religios sau spiritua. Smirna este asociată tradițional cu ceremoniile religioase și cu arderea rășinilor într-un scop sacrificial sau ritual. Este adesea menționată în texte religioase și mitologice, precum Biblia și alte scrieri antice.

Termenul tămâie este utilizat într-un context mai larg, inclusiv în aromaterapie, medicină, parfumerie și alte aplicații. O găsim sub formă de bucăți de rășină sau ca praf.

Așadar, smirna este un tip specific de tămâie, cu o semnificație mai adâncă și mai spirituală, în timp ce tămâia este un termen mai general care acoperă diverse specii de Boswellia și utilizări mai variate.

În vremurile de odinioară, se spune că regina Sheba a introdus smirna în regiune. Se crede că ea a adus smirnă din Arabia în Etiopia și a început să o cultive acolo. Pe de altă parte, în mitologia egipteană, se spune că smirna a fost creată din lacrimile zeului soarelui, Ra. Potrivit legendei, Ra a plâns lacrimi de fericire și le-a lăsat să cadă pe pământ, transformându-se în smirnă.