Ce este sarcina molară, cazul extrem de rar depistat la o fetiță de 12 ani din Iași. Ce înseamnă, de fapt
Un caz de sarcină extrem de rar a alertat lumea medicală din România, după ce o fetiță de 12 ani s-a prezentat la spital cu o sarcină molară. Copila a fost transferată de urgență de la Focșani la Spitalul „Cuza Vodă” din Iași, urmând a fi operată în cel mai scurt timp.
Descoperirea șocantă a medicilor
Minora s-a prezentat cu părinții la spital, niciunul neînțelegând ce se petrece cu adevărat. Acolo, medicii au consultat copila, descoperind că prezintă o sarcină molară care poate apărea la un caz dintr-o mie de femei gravide. Potrivit specialiștilor, în uterul fetei urma să se dezvolte o tumoră, astfel că celulele care apar inițial în sarcină s-au modificat.
Potrivit medicului Ciprian Ilea de la Maternitatea „Cuza Vodă”, la intervenția de extirpare a masei de celule crescută anormal a participat o echipă de medici din mai multe domenii, operația fiind considerată de o complexitate aparte.
„Pacienta a venit cu sângerări genitale şi o stare de astenie fizică. În urma unor investigaţii, cazul a fost preluat de către o echipă complexă, care a evidenţiat un diagnostic de o posibilă sarcină molară. Este un caz rar, se poate întâmpla o dată la 1000 de sarcini. S-au demarat procedurile pentru asigurarea unui climat optim şi s-a evacuat conţinutul uterin.
Nu era prezent un făt propriu-zis, era vorba despre o masă de celule care ar fi putut să o pună în pericol. Pacienta a fost internată cu mama ei şi i s-au explicat toate complicaţiile care ar fi putut să apară. Totul a decurs fără probleme. Ea a ajuns la medic după ce a avut simptomele.
E o sarcină care poate pune probleme mari. Pot apărea complicaţii, una dintre ele poate fi sângerarea, care poate duce până la scoaterea uterului. Nu a fost cazul nostru, totul a decurs bine”, a transmis medicul mai sus menționat.
În ce situații se dezvoltă sarcina molară
Potrivit specialiștilor, o sarcină molară apare atunci când ovulul fecundat are un set de crozomi de la tată în plus, formându-se astfel o formațiune anormală. Acest tip de sarcină mai poartă denumirea de “mola hidatiforma”, fiind mai degrabă un tip de tumoră beningnă care se dezvoltă în uter.
Din păcate, în momentul concepției, această anomalie transformă ceea ce ar fi trebuit să fie viitoare placenta într-o masă de vezicule care crește în timp. Viitoarele mămici trebuie să știe că acest tip de sarcină se împarte în sarcină molară parțială și complete, în niciunul dintre cazuri nerezultând un făt. În cazul sarcinii molare complete nu există niciun tip de embrion sau țesut placentar normal, în timp ce sarcinile molare parțiale pot avea embrioni anormali care nu vor putea supraviețui, potrivit reginamaria.ro.
În urma apariției unei sarcini molare, complicațiile grave nu se exclud, ajungând până în situația în care se poate dezvolta o formă rară de cancer.
Printre simptomele cele mai des întâlnite se regăsește sângerarea vaginală cu sânge maroniu, greață și vomă severe, eliminarea unor vezicule similare cu un ciorchine de strugure. De asemenea, o sarcină molară va fi mult mai dezvoltată comparativ cu vârsta sarcinii.