Ce este natto, mâncarea care i-a înnebunit pe japonezi. Devine tot mai popular și în România
Puțini oameni au auzit de un preparat extrem de iubit în Japonia și care este pregătit cu mult drag de gospodinele locului. Cum ai putea să o faci și tu acasă pentru o masă mai specială pentru familia ta? Nu se pregătește foarte greu.
Rețetă pentru natto: mâncare tradițională japoneză
Cei care iubesc să încerce gusturi noi trebuie să facă rețeta aceasta la ei acasă. Japonezii o adoră și o servesc deseori. Poți să abordezi acest preparat pentru o masă mai specială pentru a-ți impresiona invitații. Natto are o consistență unică și un miros cu care mulți nu sunt obișnuiți.
Cu siguranță îi vei surprinde pe cei pe care îi ai la masă. Concret, este vorba despre un aliment fermentat care are o consistență lipicioasă și un miros unic. De asemenea, acesta este foarte hrănitor și are diverse beneficii pentru sănătate, dar majoritatea nu țin cont de acest detaliu gândindu-se doar la gustul său.
Natto este un fel de mâncare tradițional japonez format din boabe de soia fermentate, cu o textură lipicioasă și închegată. Are un miros ușor înțepător din cauza procesului prin care trece, iar aroma de nuci categoric primează.
În Japonia se servește de regulă cu sos de soia, muștar, arpagic sau alte condimente ori simplu consumat cu orez fiert pentru a fi mai hrănitor și astfel sățios pentru o masă de prânz.
- Nutrienți:
Calorii: 212
Grăsimi: 11 grame
Carbohidrati: 14 grame
Fibre: 5 grame
Proteine: 18 grame
Mangan: 76% din necesarul zilnic recomandat
Fier: 48% din NZR
Cupru: 33% din NZR
Vitamina K1: 29% din NZR
Magneziu: 29% din NZR
Calciu: 22% din NZR
Vitamina C: 22% din NZR
Potasiu: 21% din NZR
Zinc: 20% din NZR
Seleniu: 13% din NZR
De ce ai nevoie?
- Ingrediente:
700 g de boabe de soia
Apă Natto starter (se găsește la magazinele de specialitate)
O oală mare de gătit
Un vas sterilizat cu capac, care se poate băga la cuptor
Un termometru de bucătărie O oală sub presiune
- Mod de preparare
Spală foarte bine soia sub jet de apă și pune boabele într-un recipient mare. Toarnă apa proaspătă peste ele încât să fie acoperite de lichid și lasă totul la înmuiat preț de 9-12 ore sau peste noapte dacă ai posibilitatea.
Folosește 3 părți apă pentru 1 parte de soia, scurge boabele, ulterior adaugă apă proaspătă și fierbe totul la foc mic aproximativ 9 ore. Scurge boabele și pune-le într-un vas la sterilizat. Adaugă pachetul de natto starter, amestecă totul și acoperă vasul, iar mai apoi pune-l la cuptor pentru 22-24 de ore la 37.8 grade Celsius.