Ce este „moneda rusească”, provocarea de pe TikTok care rănește tot mai mulți copii
A apărut un nou joc care face furori printre copii, dar care poate avea consecințe deosebit de grave. Provocarea „moneda rusească” are tot mai mulți adepți în rândul elevilor și se joacă în special în timpul pauzelor dintre ore, când nu sunt supravegheați de profesori. Elevii se filmează în timpul jocului și apoi urcă videoclipurile pe rețele de socializare.
Ce este „moneda rusească”, provocarea de pe TikTok care rănește tot mai mulți copii
Participanții la provocarea „moneda rusească” învârt un ban pe masă, iar cine nu reușește să mențină rotația este lovit cu putere peste mâini drept pedeapsă. În multe cazuri au apărut răni grave, care au fost tratate foarte greu.
Cu cât lovesc de la distanţă mai mică cu atât este mai dureros, pielea crapă şi sângerează. Copiii sunt plini de răni la mâini, însă continuă să se joace zi de zi, în pauze, când nu sunt supravegheaţi de profesori.
Medicii atrag atenția că rănile sunt foarte dureroase și pot deveni periculoase deoarece infecția poate ajunge la os.
Cu toate că pare un joc inofensiv, consecințele pot fi, de le cele simple, de la o inflamație la nivelul oaselor, până la consecințe mai grave, infecția poate să ajungă la nivelul oaselor și este destul de greu de tratat” a declarat Mihai Râșcu, medic primar ortoped, pentru Știrile Pro TV.
Mai mult, copiii care practică acest joc s-ar putea îmbolnăvi de SIDA sau Hepatita C, atrag atenția specialiștii. „Hepatita B, Hepatita C şi SIDA sunt câteva dintre bolile grave cu transmitere prin sânge! Riscul nu se rezumă doar la julituri, vânătăi sau zgârieturi”, este comentariul lăsat de un medic pe un grup de părinți de pe Facebook.
Acest joc ar putea trăda o agresivitate în familie
Rețelele sociale sunt pline de clipuri în care pot fi văzute riscurile la care se expun cei mici, dar în ciuda avertismentelor venite din partea specialiștilor, jocul crește în popularitate. Copiii se filmează în timpul provocării și apoi postează imaginile pe Tik Tok. Filmulețele au adunat în total peste patru milioane de vizualizări.
Psihologii sunt de părere că un astfel de comportament ar putea ascunde un mediul familial agresiv.
De multe ori există o agresivitate în familie, pe care copilul doar o exprimă. Trebuie văzut ce se întâmplă în familie, ce anume pulsiuni există acolo”, a precizat psihologul Anca Maftei.
Deși extrem de periculos, același joc a fost popular printre elevi și în urmă cu câțiva ani.