Ce se întâmplă cu coronavirus în aprilie. Președintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, despre evoluția COVID-19

de: Emanuela Pană
10 03. 2020

Președintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a avertizat că vârful epidemiei de COVID-19 s-ar putea înregistra în lunile aprilie-mai. Acesta speră ca până în vară transmiterea virusului să se facă mai dificil. Datorită vremii uscate și calde, numărul infecțiilor va scădea considerabil, este de părere Rafila.

Ce este mai rău, urmează

Vestea proastă însă, este că microbul nu va dispărea, Rafila oferind exemplul Italiei, unde există o creştere masivă a numărului de cazuri, bilanţul epidemiei de coronavirus ajungând la 463 de morţi.

„Un doctor britanic spune că punctul inflexiunii cred că va fi prin luna aprilie, când putem face o evaluare. Noi tot sperăm că la vară va fi un miracol şi transmiterea virusului se va face cu mai mare dificultate”, a declarat președintele Societăţii Române de Microbiologie.

El se bazează pe modul în care evoluează alte coronavirusuri cunoscute: „Alte virusuri corona sunt mult mai sensibile la uscăciune şi presupunem că şi acesta va fi la fel. Rămâne să vedem dacă va fi aşa. Vârf în aprilie – mai după care în cursul verii va scădea, apoi în iarnă va creşte din nou. Probabil va fi o ciclicitate”.

Când va fi gata un vaccin împotriva coronavirusului?

Totodată, Alexandru Rafila a făcut cunoscut faptul că un vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi gata în trei luni, dar apoi urmează perioadele de testare.

Un vaccin împotriva coronavirusului ar putea apărea în trei luni

„Noi sperăm la un vaccin. El poate să fie gata în 3 luni, dar testarea clinică, în laborator pe animal, pe om durează în timp şi nimeni nu se hazardează pentru că nu e ca la Ebola unde era vorba de câteva sute de mii de locuitori”, a adăugat Rafila. Întrebat despre posibilitatea imunizării populaţiei, preşedintele SMR a răspuns pozitiv: „Da, prin boală sau prin vaccinare. Noi sperăm la un vaccin”.

La nivel mondial s-au înregistrat peste 114.400 de cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus și peste 4.020 de morți. Până la acest moment, țara noastră se confruntă cu 17 cazuri de COVID-19.