Ce este legea talionului, una dintre cele mai vechi legi existente și ce presupune ea

de: Ioana Bucur
01 02. 2024

Află, din rândurile de mai jos, ce este legea talionului. Mulți o vor aplicată și în prezent, fără să știe că este, de fapt, una dintre cele mai vechi legi existente. De fapt, este descrisă perfect de o expresie pe care o cunosc toți românii. Ce presupune.

Una dintre cele mai vechi legi existente

Puțini au auzit de legea talionului – poate doar cei cu studii în Drept și pasionații de istorie ar ști să o definească – însă cu toții au am folosit sau măcar auzit, cel puțin o dată în viață, expresia „Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”.

De fapt, celebra expresie descrie exact principiul acestei legi, acestui mod de a face dreptate.

Cuvântul „talion” provine din limba latină clasică, „talio” însemnând „la fel”, „ asemenea”, „similar”.

Ce este legea talionului

Legea talionului este una dintre cele mai vechi legi din istorie. Folosită în Antichitate, avea la bază reciprocitatea crimă-pedeapsă. Era aplicată de popoarele din vechime și presupunea ca vinovatul să aibă parte de tratamentul pe care l-a acordat victimei sale.

Legea talionului a ajuns să fie numită și „Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”. În Vechiul Testament este menționată de trei ori, unde este considerată ca o lege a reciprocității și a corespondenței.

O întâlnim în Cartea Exodului, când Moise le poruncește israeliților:

„Iar de va fi și altă vătămare, atunci să plătească suflet pentru suflet, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mână pentru mână, picior pentru picior, arsură pentru arsură, rană pentru rană, vânatăie pentru vânătaie.”

Te-ar putea interesa și: Condiţia pusă de autorităţi pentru cumulul pensiei cu salariul, în 2024. Mulţi nu ştiu de noua lege a pensiilor

Când a apărut prima oară

Apare apoi în Levitic, unde este „îmbogățită” cu regula: „Cel ce va ucide un dobitoc să dea altul; iar cel ce va ucide un om să fie omorât”.

Ultima mențiune se face în Deuteronom: „De se va ridica asupra cuiva martor nedrept, învinuindu-l de nelegiuire… și, dacă martorul acela va fi martor mincinos… să-i faceți ceea ce voise să facă el fratelui său. Și așa să stârpești răul… Să nu-l cruțe ochiul tău, ci să ceri suflet pentru suflet, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mână pentru mână, picior pentru picior. Cu răul pe care îl va face cineva aproapelui său, cu acela trebuie să i se plătească”.

De fapt, cea mai veche mențiune a legii talionului, a principiul reciprocității și corespondenței, se face în Codul lui Hammurabi din 1792-1749 î.Hr., unde avea mai multe forme: „dinte pentru dinte”, „vânătaie pentru vânătaie”, „picior pentru picior”, „mână pentru mână”, „os pentru os”, „ochi pentru ochi”.

Te-ar putea interesa și: Ce obligații și îndatoriri are un președinte de bloc. Cum se alege și ce scrie în lege