Ce este iodura de potasiu şi cum ajută aceasta în caz de radiaţii

Ce este iodura de potasiu şi cum ajută aceasta în caz de radiaţii
Nu toată lumea știe ce este iodura de potasiu şi cum ajută aceasta în caz de radiaţii.

Ce este iodura de potasiu? În ultima vreme se vorbește din ce în ce mai mult de pastilele de iod. Dar, nu toată lumea știe ce este iodura de potasiu şi cum ajută aceasta în caz de radiaţii. Iodura de potasiu poate asigura o protecție importantă pentru un organ împotriva radiațiilor datorate unui singur radionuclid. Aceasta poate oferi protecție numai pentru glanda tiroidă împotriva unei ingestii de iod radioactiv. Nu are nicio valoare în protejarea altor organe ale corpului sau în asigurarea protecției împotriva radiațiilor provenite de la alți nuclizi radioactivi. De exemplu, iodura de potasiu nu are nicio valoare de protecție împotriva unei „bombe murdare” sau a unei dispersii de combustibil nuclear uzat. Iată de ce.

Ce este iodura de potasiu?

Această sare simplă, iodura de potasiu (KI), a primit multă atenție în ultima vreme. A tot fost prezentată în emisiuni de știri, în reviste de știri. Însă unele dintre afirmații și reportaje oferă informații înșelătoare cu privire la efectele acestei săruri asupra organismului. Inclusiv la rolul său în securitatea radiologică. Așadar, ce este iodura de potasiu și cum poate fi de folos?

Compusul KI este adăugat în mod obișnuit la sarea de masă, clorura de sodiu (NaCl), pentru a ioda sarea. Iodul este un element care este preluat din fluxul sanguin de către glanda tiroidă. Iodul este necesar pentru buna funcționare a acesteia. Glanda tiroidă nu face distincție între iodul radioactiv și cel neradioactiv.

KI a fost prezentat în mod eronat ca fiind un „glonț magic” al radioprotecției. Iodura de potasiu, dacă este administrată în mod corespunzător, protejează doar împotriva radiațiilor interne provenite de la iodul radioactiv absorbit în organism.

Nu va proteja împotriva radiațiilor externe sau interne provenite de la alți radionuclizi decât iodul radioactiv. Această sare va bloca absorbția de iod radioactiv de către tiroidă. Condiția este să fie administrată fie înainte, fie la foarte scurt timp după administrarea de iod radioactiv. Inclusiv dacă este administrată în doza adecvată.

Cum ajută aceasta în caz de radiaţii?

Iodura de potasiuse poate prezenta sub formă de pastilă sau de soluție suprasaturată. Doza zilnică recomandată pentru un adult este de 130 de miligrame. Dacă tiroida absoarbe tot iodul de care are nevoie din iodura de potasiu, care nu este radioactiv, atunci iodul radioactiv nu va fi absorbit.

Va fi eliminat din organism mai ales prin intermediul urinei. Reducerea cantității de iod radioactiv absorbit în tiroidă va reduce doza primită de tiroidă, reducând astfel riscurile de cancer tiroidian.

Chiar dacă au existat efecte secundare minime, în urma utilizării soluției, această substanță trebuie administrată numai la sfatul furnizorilor de servicii medicale. Din nou, iodura de potasiu va ajuta doar la reducerea efectelor radioiodului absorbit în organism și nu și ale altor radionuclizi.

Singurele surse posibile de eliberări mari de iod radioactiv sunt cele provenite de la o denotație de arme nucleare și de la un accident catastrofal într-un reactor nuclear în funcțiune. Prin urmare, iodura de potasiu nu are nicio valoare protectoare în cazul unei „bombe murdare” sau al unei dispersii de combustibil nuclear uzat.

În ultimii ani, Comisia de reglementare nucleară (NRC), Agenția federală pentru gestionarea situațiilor de urgență și Agenția pentru protecția mediului au redactat și publicat recomandări și rapoarte privind utilizarea de iodură de potasiu în situații de urgență.

În decembrie 2001, NRC a trimis o scrisoare către state, informându-le că, dacă doresc și dacă îndeplinesc anumite condiții în planificarea intervenției în caz de urgență, NRC va furniza stocuri pentru populațiile aflate pe o rază de 16 km de o centrală nucleară. Până în mai 2002, 13 state au solicitat sau au primit provizii de iodură de potasiu.