Ce este interzis să faci în Ajun de Bobotează. Nu ai voie sub nicio formă pe 5 ianuarie
Poporul român respectă numeroase tradiții și obiceiuri, unele dintre ele fiind specifice sărbătorii de Bobotează sau Botezul Domnului, care bate la ușă. Playtech Știri îți explică ce ai voie și ce este recomandat să nu faci în perioada premergătoare evenimentului. Restricții în Ajun de Bobotează.
Ce semnificație are Boboteaza, sărbătorită de creștini pe 6 ianuarie
Boboteaza reprezintă una dintre cele doisprezece sărbători importante pentru poporul român, creștin în mare parte. Botezul Domnului, așa cum mai este denumit evenimentul, este celebrat în fiecare an pe 6 ianuarie. El reamintește de faptele petrecute la apa Iordanului.
Și această sărbătoare, ca multe altele, prezintă obiceiuri creștinești, precum și tradiții în conformitate cu superstițiile în care cred oamenii. Așa se face că românii au grijă să respecte anumite obiceiuri, precum și unele restricții impuse pentru ziua de 6 ianuarie, dar și pentru ajunul sărbătorii.
Te-ar putea interesa și: Unde va ninge de Bobotează. Gerul se apropie de România, prognoza meteo pentru început de 2024
Restricții în Ajun de Bobotează. Ce nu ai voie să faci în această zi
Tradiția spune că, în Ajun de Bobotează, nu este bine să se toarcă sau să se țeasă, deoarece aceste activități atrag răul de ros. Cu alte cuvinte, dacă vei toarce sau vei țese pe 5 ianuarie, riști ca locuința și anexele spațiului în care locuiești să fie invadate de șoareci, molii și șobolani.
Românii care cred în superstiții evită, în Ajun de Bobotează, să se îmbăieze, întrucât apele încă nu sunt sfințite. Acestea se sfințesc în ziua sărbătorii, adică pe 6 ianuarie. Părerile în acest sens sunt însă împărțite. Există lideri religioși care spun că îmbăierea este permisă.
Din bătrâni, se mai spune că în Ajun de Bobotează este interzis ca în familii să există sfadă sau ranchiună. Dacă membrii unei familii se ceartă pe 5 ianuarie, tradiția arată că o vor ține în aceeași stare de spirit pe tot parcursul anului. Este bine să nu se pedepsească nici copiii.
Te-ar putea interesa și: Când se pune busuioc sub pernă, în 2024. Obiceiul de Bobotează pe care trebuie să îl știe orice fată nemăritată
Restricții în Ajun de Bobotează. Ce nu ai voie să faci în această zi
Restricții nu există doar pentru Ajunul de Bobotează, ci și pentru ziua propriu-zisă a sărbătorii. În fiecare an, pe 6 ianuarie, românii țin cont de superstiții pentru a se asigura că se vor bucura de un an plin de noroc, nu de luni de zile marcate de ghinion sau neplăceri.
În ziua de Bobotează, românii nu se spală pe cap și nici nu pun la spălat diverse articole sau haine. Asta pentru că apa, în ziua de Bobotează, are o semnificație specială. Se spune că apa capătă puteri miraculoase în această zi, deci trebuie evitat spălatul.