Ce este floarea-cadavru, de fapt. De ce se numește astfel, este extrem de rară
Puțini oameni știu că există, pe acest pământ, o plantă extrem de rară, cu un miros puternic, care înflorește pentru numai 24 de ore. Aceasta se numește floarea cadavru, iar caracteristicile ei sunt incredibile.
Cum arată vestita floare cadavru
Deși numele sună destul de morbid, floarea cadavru nu se referă la acele plante pe care oamenii le pun pe mormintele celor plecați spre lumea celor drepți. Planta menționată anterior face dintr-o specie rară de flori, care înfloresc pentru doar 24 de ore, la intervale între 7 și 10 decenii.
În anumite ocazii rare, depinzând de specie, floarea cadavru poate înflori și la 2 sau 3 ani. Și dacă vă întrebați de unde provine numele acestei plante neobișnuite, ei bine, Amorphophallus titanum este o plantă care emană un iz puternic și urât, mirosind a animale decedate.
Parfumul acestei flori este unul unic, extrem de înțepător și neplăcut. Mirosul florii cadavru atrage diverse insecte, cu ajutorul cărora planta se reproduce. Această plantă exotică are două componente vitale pentru supraviețuirea sa.
Prima componentă a florii cadavru este bracteea, o frunză imensă modificată genetic, care seamănă cu o petală circulară imensă în culoare sângerie. Al doilea element esențial al acestei plante este spadixul, în formă de o baghetă galbenă lungă. Numele Amorphophallus titanum se traduce prin „falus uriaș deformat”.
Floarea cadavru are un miros înțepător de leș
Pentru a se reproduce, bracteea emană un miros neplăcut care atrage insectele care își depun de obicei ouăle în cadavrele animalelor, aflate în stare de putrefacție. Atunci când înflorește floarea cadavru, aceasta emană nu mai puțin de 30 de substanțe chimice cu mirosuri imposibil de ignorat, extrem de puternice.
Ceea ce este interesant de știut este că în interiorul acestei plante se află atât florile masculine, cât și ce feminine. Florile masculine sunt în forma unor coceni de porumb. Pe de altă parte, florile feminine arată precum niște tulpini mici și bulboase.
Potrivit specialiștilor, atunci când planta se deschide, florile feminine sunt pregătite să primească polen de la o altă floare din aceeași specie. Acestea capătă un aspect lipicios, pentru a prinde grăunțele aduse de insectele atrase de aroma puternică a plantei.
După această perioadă, florile masculine încep să emane polenul, care va fi transportat de anumite insecte la o altă plantă. Insectele se acoperă cu polen, pe care ulterior îl vor transporta la altă floare cadavru.