Ce este calcarul concasat pus în Parcul Grădina Icoanei din București de către primăria Sectorului 2
Scandalul iscat de forma de reabilitare din parcul „Grădina Icoanei” cu calcar concasat a ajuns și pe rețelele de socializare. Dar ceea ce nu se știe exact, este de fapt ce este calcarul concasat folosit de Primăria Sectorului 2. Este utilizat pe scară largă în construcția de drumuri și clădiri.
Ce este de fapt calcarul concasat și la ce se folosește
În esență, produsul este un material care se găsește în agregate, ciment, pietre de construcție, cretă și chiar piatră spartă.
Calcarul are două origini. Prima este precipitarea biogenică din apa de mare, agenții principali fiind organismele secretoare de calcar și foraminiferele. Cea de a doua o reprezintă transportul mecanic și depunerea calcarelor preexistente, formând depozite clastice.
Travertinul, tufa, caliche, creta, sparitul și micritul sunt toate varietăți de calcar, și toate sunt folosite în construcții. Calcarul concasant, sau piatra de calcar concasat, este un agregat compus din carbonat de calciu. Odată extrasă, piatra este concasată la dimensiuni specifice. Poate fi utilizată într-o varietate de aplicații, cum ar fi materiale de construcție, drenaj, beton, umplutură și baze de drumuri.
Produsul poate fi utilizat și la amenajarea grădinilor
Conform specialiștilor, calcarul concasat este bogat în nutrienți și poate stimula creșterea plantelor, a florilor de gazon și a legumelor. De asemenea, neutralizează aciditatea sau alcalinitatea gazonului și reglează nivelul pH-ului solului.
Așadar, fie că vă creșteți culturile în grădină sau pur și simplu doriți să vă îmbunătățiți aspectul gazonului, luați în considerare calcarul concasat ca opțiune.
Diferențele dintre pietriș și calcar concasat
Pietrișul, în comparație cu calcarul concasat, este similar cu piatra spartă, deoarece este un tip de rocă, dar pietrișul este produs în mod natural. Dacă este zdrobit, pietrișul își pierde textura sa unică netedă și rotunjită și devine piatră spartă.
Este important de reținut că unii antreprenori se referă la orice piatră din anumite intervale de dimensiuni ca fiind „pietriș”, chiar dacă este piatră spartă.
Potrivit Coaliției pentru Educație în domeniul Minerale, tipurile comune de roci transformate în piatră spartă includ calcarul, dolomita, granitul și roca capcană. Calcarul concasat vine într-o varietate de dimensiuni, dar majoritatea experților recomandă pietriș pentru bazele pavajelor.
Calcarul concasat, spun specialiștii, este excelent pentru asigurarea drenajului. Dar și un tip anume de pietriș care este cel alcătuit din pietre unghiulare. Pietrele netede se vor împleti strâns și se vor scurge prost.
Concluzie
Deși, aparent, este rocomandat un anume tip de pietriș, și calcarul concasat poate fi un bun material pentru reabilitarea unor zone, precum cea din Sectorul 2. Nu știm exact care au fost criteriile pe baza cărora Primăria S2 a ales acest produs, dar poate ajuta, depinde acum din ce punct de vedere privești situația.
Estetic, așa cum arată acum parcul „Grădina Icoanei”, nu arată foarte bine, doar dacă se vor mai face și alte amenajări. Nu știm ce va spune nici fostul premier, Florin Cîțu, având în vedere că locuiește foarte aproape de parc, conform Impact.ro. Rămâne să vedem ce se va mai întâmpla aici.