Ce este bine să scrii într-un pomelnic pentru Moșii de toamnă 2023. Ce informații să nu pui niciodată
Creștinii ortodocși sărbătoresc Sâmbăta Morților sau Moșii de Toamnă, chiar înainte de Postul Crăciunului. Această sărbătoare aduce cu ea o tradiție importantă în viața credincioșilor, cea a scrierii pomelnicului. Dar ce este bine să scrii într-un pomelnic pentru Moșii de toamnă 2023?
Ce este un pomelnic și la ce folosește?
Pomelnicul este o listă de nume a persoanelor, fie ele în viață sau decedate, pentru care credincioșii doresc să se roage în timpul slujbelor bisericești, în special în timpul Sfintei Liturghii și a altor servicii religioase sau rugăciuni.
Creștinii care participă la Sfânta Liturghie obișnuiesc să pună un pomelnic la altar. Acolo scriu numele persoanelor pentru care preoții să se roage, fie că sunt vii sau morți.
Ciește și: Când sunt Moșii de toamnă 2023. Pe ce dată pică și ce se face în această zi
Dar multă lume nu știe cum să scrie un pomelnic. Ce-i drept, există câteva lucruri pe care trebuie să le reții despre acest lucru, însă nu este nicio rușine să întrebi preotul sau pe oamenii bisericii.
Pomelnicul este o tradiție importantă, iar oamenii pun pomelnice pentru a îi ajuta pe cei trecuți în neființă să își găsească lumina și calea. Ele pot fi puse și pentru cei vii, atunci când oamenii trec prin încercări grele sau pur și simplu au nevoie de rugăciuni.
Pomelnicul poate fi împărțit în două coloane distincte: una destinată celor vii și cealaltă celor adormiți. Această separare îl ajută pe preot să evite confuziile în timpul slujbei.
Mulți cred că pomelnicul este doar pentru morți, însă e total greșit. Este, de asemenea, un prilej de a ne aminti de cei vii, de a ne ruga pentru sănătatea și binele lor și de a le arăta că ne gândim la ei.
Ce este bine să scrii într-un pomelnic pentru Moșii de toamnă 2023
Ca să scrii corect un pomelnic pentru Moșii de Toamnă 2023, trebuie să respecți câteva obiceiuri importante.
Citește și: Ce se dă de pomană de Moșii de toamnă 2022. Alimentele pe care este bine să le împarți pe 5 noiembrie
În primul rând, fă liste separate pentu cei vii și cei morți. La Sfânta Liturghie se pomenesc atât cei vii, cât și cei trecuți în neființă.
Se începe lista de nume pentru cei vii cu preotul de botez al persoanei care scrie pomelnicul, apoi cu preotul de cununie, duhobvnicul familiei, părinți, nași, bunici, frați, surori și la final propriul nume.
Același lucru trebuie să conțină și pomelnicul pentru cei morți, însă la final trebuie să scrii „cu tot neamul lor cel adormit”.
Pomelnicul trebuie să conțină numele de botez al persoanelor, iar pentru preoți se pune denumirea treptei preoțești.
Citește și: Superstiții de Moșii de toamnă 2022. Ce să nu faci sub nicio formă în Sâmbăta Morților
Nu e nevoie să scrii pentru ce îi pomenești, dacă au necazuri, dacă sunt bolnavi, ci doar să le scrii numele.
Scrie citeț ca preotul să înțeleagă numele pentru care vrei să se roage.
Ce să nu incluzi în pomelnic
Nu se includ în pomelnic persoane care au refuzat credința în Dumnezeu, persoane rebotezate sau informații care nu își iau sensul.
Această tradiție veche din Biserică este un prilej pentru ca oamenii să își îndrepte fața către cei dragi, fie că sunt în viață sau sunt trecuți în neființă.
Citește și: Moșii de iarnă 2023. Pe ce dată pică și ce este bine să dai de pomană
Rostirea numelor de către preoți în Biserică va aduce alinare și lumină oamenilor, iar Moșii de Toamnă reprezintă un prilej foarte bun pentru a ne aduce aminte de cei plecați la Domnul.
De asemenea, în această zi se dă de pomană pentru sufletul celor care au trecut la cele veșnice. Pe lângă colac și colivă, oamenii pun în fiecare pachet câte o sticluță de vin și neapărat o lumânare.