Ce este bine să mănânci de Sfântul Ilie. Tradiția veche pe care mulți români au uitat-o
Astăzi, sâmbătă 20 iulie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ilie, unul din cei mai importanți prooroci, după Sfântul Ioan Botezătorul. Încă din vechime, bătrânii de la sate au ținut tradițiile și obiceiurile acestei zile. Printre ele se numără și ce este bine să mănânci de Sfântul Ilie, de altfel tradiția veche pe care mulți români au uitat-o.
Astăzi, creștinii îl readuc în rugăciuni pe Sfântul Ilie
Ca în fiecare an, pe 20 iulie creștinii ortodocși îl au în rugăciune pe Sfântul Ilie, considerat, alături de Ioan Botezătorul, pilonul creștinătății, cei doi fiind descriși în Cartea Sfântă, la „Apocalipsa”, ca ultimii doi apărători în lupta cu Antichristul.
Așa cum am mai precizat, Ilie, care a trăit în secolul al IX-lea î.Hr., a fost un profet evreu care, alături de Moise, a salvat religia lui Yahweh de la corupția adorației naturii de către Baal. Numele lui Ilie înseamnă „Yahweh este Dumnezeul meu” și este scris Elias în unele versiuni ale Bibliei.
În Noul Testament, Iisus va spune pentru cei care cred că Ioan Botezătorul este Ilie, care va veni înainte de „ziua cea mare și cumplită”, așa cum a prezis Maleahi, fîcând referire la Apocalipsă.
Tradițiile și obiceiurile păstrate pentru ziua de Sfântul Ilie
Dea lungul vremii, inclusiv legat de această sărăbotare, românii au avut mai multe obiceiuri și tradiții.
Unele dintre ele le regăsim și azi în zona rurală, acolo unde încă mai trăiesc bătrânii și care au preluat la rândul lor aceste datini de la moșii lor.
Dacă este să vorbim despre obiceiuri, spre exemplu, în ziua de Sfântul Ilie, gospodinelor le este interzis să muncească prin casă, sau în gospodărie. Un alt obicei este să nu împrumuți nimic din casă în data de 20 iulie, deoarece vei avea ghinion restul anului.
Ce este bine să mănânci de Sfântul Ilie, o tradiție deja uitată
Mergând mai departe, și vorbind despre tradiții, se pare că una dintre ele a fost uitată, deși pe alocuri o mai regăsim.
Este bine știut că în preajma unor sărbători creștine importante se intră în post. Dar, printre tradițiile acestei zile, se află și cea care îți spune ce este bine să mănânci de Sfântul Ilie, și anume mierea.
Motivul este că, tot în această zi, bărbații de la sate, îmbrăcați în haine de sărbătoare fac retezatul stupilor, adică culeg mierea din stupii de albină, apoi își invită familiile și apropiații să guste din roadele naturii, alături de pahar de țuică bună.