Ce este bine să faci cu salcia sfințită de Florii. Așa vei fi ferit de boli și de necazuri

de: Andreea Vînătoru
08 04. 2023

Floriile reprezintă este una dintre cele mai importante sărbători din an, ea mai fiind denumită și Duminica Floriilor a Patimilor Domnului. Se prăznuiește întotdeauna cu o săptămână înainte de Paște. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii aruncau înaintea lui Iisus Hristos cu frunze de palmier sau de smochin (finic). La români se obișnuiește să ducă salcie la biserică, însă mulți nu știu ce anume este bine să faci cu salcia sfințită de Florii.

Ce este bine să faci cu salcia sfințită de Florii. Toți românii trebuie să țină cont

Floriile pică anul acesta pe 9 aprilie și semnifică una dintre cele mai importante sărbători ce vestesc Învierea Domnului. La noi, în dimineața zilei de Florii, creştinii duc la biserică ramuri de salcie pe care le-au cules cu o zi în urmă, pentru a putea fi sfinţite de preoţi. Trebuie amintim faptul că salcia de Florii înlocuieşte ramurile de măslin şi finic.

Mulți se întreabă, totuși, ce este bine să faci cu salcia sfințită de Florii? Tradiția spune că crenguțe binecuvântate de preoți la slujba de Florii sunt aduse acasă și așezate lângă icoane, ori la geamuri sau uși.

Aceste ramuri de salcie păstrate în locuințe au puterea de a-i păzi pe toți membrii familiei de boli. Sunt oamenii care preferă să prindă crenguțele de salcie în jurul mijlocului pentru a alunga durerile. În anumite zone ale țării, fetele mari pun crenguțele de salcie sub pernă pentru a se mărita în anul respectiv.

Crenguțele de salcii nu se aruncă la gunoi

În plus, mulți credincioși s-au întrebat și ce întâmplă după ce crenguțele de salcie se ofilesc. Preoții consideră că este un păcat mare să arunci la gunoi crenguțele de salcie sfințite în Duminica Floriilor.

Recomandarea duhovnicia ar fi ca ramurile de salcie să fie arse după ce s-au uscat. De asemenea, este bine ca salcia să fie îngropată, pentru că în acest mod, această plantă se întoarce în natură. Salcia sfințită de Florii se mai poate pune și la pomii fructiferi pentru a-i face să rodească, dar și la stupi, pentru a fi binecuvântate albinele.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Florii. În ce loc al casei se pune, de fapt, salcia sfințită

Semnificația salciei de Florii

Legendele spun că sfințirea salciei a fost rânduită de Maica Domnului care pornise la drum să-și viziteze Fiul răstignit, însă s-a împotmolit de o apă. Atunci, Fecioara a rugat toate buruienile să crească pentru a o ajuta să treacă peste apă. Singura plantă care s-a întins a fost salcia, care a și ajutat-o pe Fecioara Maria să treacă.

În vremurile de demult, crenguțele de salcie așezate la icoane după Florii se aruncau vara pe foc, atunci când începea o furtună pentru a se împrăștia norii, ori se așterneau în ogradă, pentru a alunga grindina.

Tot în trecut, ramurile de salcie era folosită şi în scopuri terapeutice. Se spune că oamenii înghiţeau mâţişori de pe ramura de salcie pentru a fi feriţi de diferite boli, iar bătrânele se încingeau cu salcia ca să nu le mai doară şalele.

Citește și: Sâmbăta lui Lazăr sau Moșii de Florii. Ce e bine să dai de pomană pe 8 aprilie 2023

Rugăciunea care se rostește în biserică pentru sfințirea salciei

„Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul‑Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa; Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I‑a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte‑ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte‑prăznuire.

Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi‑au strigat Ţie: osana, apără‑ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Florii. În ce loc al casei se pune, de fapt, salcia sfințită