Ce este afecțiunea „umărului înghețat”. Specialiștii dezvăluie că femeile sunt mai „lovite”
Ai auzit vreodată despre boala „umărului înghețat”? Nu, nu este o glumă, ci o problemă cât se poate de serioasă. Specialiștii în medicină nu i-au dat importanță până de curând, când au descoperit că din ce în ce mai mulți pacienți ajung la spital cu această problemă. Ce informații generale se știu până acum.
Ce este boala „umărului înghețat”
„Umărul înghețat” este o afecțiune de sănătate cât se poate de reală. Mai este cunoscută și sub denumirea de capsulită retractilă. Multă vreme, această boală a fost ignorată de specialiști, fiindcă cercetătorii în domeniul medical s-au îndoit de existența ei.
Acum însă, specialiștii spun că boala „umărului înghețat” este reală și afectează mai mult femeile decât bărbații. Trei sferturi dintre pacienții care se prezintă la spital cu această afecțiune sunt reprezentante ale sexului frumos, aflate la menopauză sau post-menopauză.
Citește și: Te poate ucide durerea? Ce arată știința
„A fi femeie este din start un factor de risc”
„A fi femeie este din start un factor de risc pentru această boală”, a declarat chirurgul ortoped Jocelyn Wittstein, care a efectuat numeroase intervenții medicale asupra pacienților cu această afecțiune de sănătate, notează National Geographic.
În mod surprinzător sau nu, până acum nu au fost efectuate prea multe studii privind această afecțiune medicală. Ford și Wittstein, ambii profesori la Școala de Medicină a Universității Duke, sunt primii care vorbesc despre boala „umărului înghețat”.
Trauma ce se formează la nivelul umărului
Se crede că boala „umărului înghețat” afectează între 2 și 5 procente din populația globală, marea majoritate a pacienților fiind femei cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani. Această etapă a vieții coincide cu perioada în care femeile fac tranziția către menopauză.
Boala „umărului înghețat” apare, în primul rând, din cauza înaintării în vârstă. Țesutul conjunctiv se inflamează, iar capsula ce înconjoară articulația umărului de asemenea. Se formează astfel o traumă.
Să împingi umărul când suferi de această afecțiune e ca și cum ai pune gaz pe foc. Specialiștii spun că, pentru vindecarea acestei boli, este nevoie de steroizi orali sau injectați, alături de kinetoterapie și exerciții fizice la domiciliu. În cele din urmă, umărul se va „dezgheța”.
Citește și: Premiera medicală care poate schimba vârsta până la care femeile pot avea copii
Ce spun experții despre această boală
Afecțiunea „umărului înghețat” își lasă amprenta de la densitatea osoasă până la starea cardiacă și a articulațiilor. Se estimează că aproximativ 50 la sută dintre femeile cu această boală suferă de artralgie sau dureri articulare în timpul menopauzei.
Pe lângă steroizi orali sau injectați, kinetoterapie și exerciții fizice, specialiștii în medicină spun că și terapia hormonală ar putea fi o soluție la această boală. Ea poate fi folosită și pentru a preveni dezvoltarea unor astfel de afecțiuni dureroase.