Ce elevi vor primi tablete în noul an școlar. E oficial, acum este clar
În noul an școlar, unii elevi vor folosi dispozitive conectate la internet, deoarece au fost alocate fonduri pentru acestea. Criteriile de oficializare a acestora au fost numite și a fost pus la dispoziție și un contract în baza căruia vor ajunge la elevi. Așadar, în baza unor contracte de comodat, 250.000 de tablete vor ajunge prin școli, mai exact la elevii care nu dețin niciun fel de dispozitiv conectat la internet, care să fie destinat participării la școala online.
Este oficial, care sunt elevii care vor primi tablete în noul an școlar
Joi, a fost publicat în Monitorul Oficial, Ordinul ministrului educației, nr. 4738/2020. Prin acest ordin se stabilește modul în care vor ajunge la elevi, cele 250.000 de tablete. Elevii care pot beneficia de astea sunt:
- elevii de clasa pregătitoare
- cei din clasele I-XII
- cei de la școlile profesionale
- cei care provin din medii defavorizate, la cei ale căror familii nu dețin niciun tip de dispozitiv electronic conectat la internet
- cei care nu dețin în folosință personală un astfel de dispozitiv cu conexiune la internet.
Distribuirea celor 250.000 de tablete
20.495 de tablete vor fi alocate copiilor români care s-au întors în țară la declanșarea pandemiei și care nu dispun de astfel de dispozitive.
Inspectoratele județene, au trimis în teritoriu criteriile de repartizare a dispozitivelor. Autoritățile centrale vor împărți necesarul la nivelul fiecărui județ, conform solicitărilor fundamentate.
Dispozitive predate în baza unui contract de comodat
Pentru a intra în posesia dispozitivelor, beneficiarii trebuie să urmeze următorii pași:
- cereri scrise și a unei declarații pe propria răspundere a părintelui/tutorelui/elevului major potrivit căreia familia nu deține niciun dispozitiv electronic cu conexiune la internet.
- încheierea unui contract de comodat între beneficiar și școală pentru darea în folosință gratuită a acestor dispozitive.
Obligațiile beneficiarului
Beneficiarul are următoarele obligații, potrivit ordinului ministrului:
- să se îngrijească de conservarea bunului ca un bun proprietar;
- să întrebuințeze bunul numai pentru destinația determinată prin natura lui; cu alte cuvinte, să nu folosească tableta în alte scopuri decât cele educative, ce țin de școală, pentru participarea la ore online ș.a.m.d.;
- să suporte riscul pieirii fortuite a bunului, cu excepția întrebuințării normale și fără culpă din partea sa; dispozitivul e distrus este răspunzător de distrugerea sa, cu excepția situației în care beneficiarul l-a folosit normal și nu are nicio vină pentru „pieirea bunului”; de pildă, dacă cineva a spart casa și a furat (și) tableta sau a distrus-o, dacă locuința e inundată ori distrusă de incendiu și astfel este distrusă și tableta ș.a.m.d.;
- să nu dea tableta niciunei alte persoane;
- să restituie bunul la scadență în natura sa specifică; mai exact, să dea tableta înapoi atunci când se face termenul din contract și să încerce pe cât posibil să o dea întreagă și bună de folosit în continuare.