Ce e bine să faci de Sfinții Petru și Pavel. E sărbătoare mare

de: Filon Stan
28 06. 2020

Creștin-ortodocșii se pregătesc pentru o nouă sărbătoare importantă. În fiecare an pe 29 iunie, sunt prăznuiți Sfinții Petru și Pavel, iar românii au foarte multe tradiții și obiceiuri legate de această sărbătoare, pe care le respectă cu sfințenie de sute de ani.

Creștin-ortodocșii îi prăznuiesc pe 29 iunie pe Sfinții Petru și Pavel

Luni, 29 iunie sunt prăznuiți doi dintre cei mai importanți Apostoli care au propăvăduit credința creștină! În această zi, creștinii merg la Biserică pentru Sfânta Slujbă, după care vin în familie acolo unde își sărbătoresc oamenii dragi care poartă numele Sfinților Apostoli, sau derivate ale acestora!

Petru și Pavel au fost aleși de Iisus Hristos pentru a primi misiuni deosebite de-a lungul vieții lor pe pământ. Sfântul Pavel a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură, dar la porunca lui Nero a fost decapitat în anul 67.

Creștin-ortodocșii îi prăznuiesc pe 29 iunie pe Sfinții Petru și Pavel

Sfinții Petru și Pavel, cei mai importanți Apostoli

Sărbătoarea închinată Sfinților Apostoli vine și cu multe tradiții și obiceiuri din străvechi. Se pune că oamenii trebuie să-și pună o dorință, iar Petru și Pavel le-o va îndeplini doar celor care au ținut post negru în ajunul acestei sărbători sfinte.

Credincioșii care merg la biserică pot duce pachete care conțin colaci, lumânări, mere dulci și mere acrișoare, dar și zarzăre și colivă pentru a putea fi sfințe. Ulterior aceasta se împart celor săraci.

In credința populară, când tună de Sân Petru, în anul acela nu se vor face alune si nuci, căci le mănâncă viermii și pică jos, („Mitologie Româneasca” – Marcel Olinescu).

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel

  • Din această zi, cucul şi privighetorile nu mai cântă.
  • Tot acum, Sânpetru pocneşte din bici, iar scânteile care apar cu acest prilej se transformă în licurici, care-i călăuzesc pe călătorii rătăciţi pe drumuri de munte sau în pădure.
  • Pentru sporul casei şi pentru sănătate, se respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru şi se sfinţesc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci şi mere acrişoare; apoi, aceste ofrande se împart oamenilor săraci.
  • Oamenii pistruiaţi trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul; tradiţia spune că respectând acest ritual, pistruii nu se mai înmulţesc .
  • Tradiția spune că, de Sfinții Petru și Pavel oamenii au voie să lucreze aproape orice, dar să nu toarcă deoarece se crede că se „întorc colacii de la morți”