Ce drog vrea să legalizeze George Simion în România: ”Vom vota pentru ea”

de: Ștefan R. Apostol
29 06. 2021

România și-a modificat legislația în materie de droguri în 2014. În același timp s-au asociat sancțiunile pentru infracțiunile legate de droguri cu tipul de drog implicat. Infracțiunile care implică droguri cu risc ridicat atrag sancțiuni mai mari decât cele care implică droguri cu risc scăzut. Deși consumul de droguri nu este permis în România, statul nu pedepsește consumul. Legea face o distincție clară între posesie pentru uz personal și posesie cu intenție de trafic. În același timp au fost discuții și despre canabisul medicinal. Recent, liderul AUR George Simion și-a propus să rezolve această situație, a legalizării canabisului medicinal.

Canabisul medicinal și legislația în România

Canabisul medicinal este cel mai popular drog ilegal consumat în România. Potrivit unui sondaj, 5,8% dintre tinerii adulți cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani au consumat canabis. Canabisul medicinal este popular în rândul tinerilor adulț, spun datele. Autoritățile române au adoptat o poziție dură în privința acestui drog, canabisul medicianl. Există două legi care guvernează canabisul. Legea 339/2005, care se ocupă de toate aspectele legate de cultivarea canabisului, și 143/2000, care acoperă tot ceea ce privește canabisul ca drog.

Conform primei legi, canabisul este o plantă care poate fi cultivată sub control strict, deoarece poate fi utilizată în medicină. Drept urmare, legea permite persoanelor fizice și entităților private să cultive canabisul medicinal. Pot face asta după ce obțin aprobări de la Ministerul Sănătății, Agenția Națională Antidrog, Ministerul Justiției și Agenția de Investigare a Criminalității Organizate și Terorismului.

George Simion vrea canabisul legalizat

Obținerea unui permis de cultivare pentru canabisul medicinal ar putea părea un coșmar birocratic, având în vedere câte agenții trebuie consultate. Adevărul este că este încă foarte ilegal să cultivi canabisul medicinal în România. Acest lucru se datorează faptului că a doua lege care reglementează canabisul medicinal o contrazice pe prima.

Mai ales atunci când plasează tetrahidrocanabinolul în categoria drogurilor cu risc ridicat, alături de heroină sau cocaină. THC este singurul compus canabinoid inclus pe lista de medicamente cu risc ridicat. Drept urmare, oricine este prins cu culturi, prelucrare sau vânzare de canabis riscă sancțiuni de la cinci la 12 ani. Cu toate astea creșterea cânepei este legală, deoarece cânepa are o concentrație de THC mai mică de 0,2%.

Așa se face că George Simion, liderul AUR, a declarat recent că vrea să propună în Parlamentul României legalizarea canabisului medicinal. Reacția liderului AUR George Simion vine după ce guvernul a respins un proiect de lege care ar legifera canabisul medicinal.

„Este vorba de CBD, o substanță pe care o avea cânepa pe care o folosim de mii de ani. Cânepa a fost aproape interzisă în România din motive absurde. Nu este vorba despre consum de droguri, este vorba despre a alina durerea bolnavilor. Mulți în perioada aceasta de cancer și leucemie au trebuit să facă ilegalități și să aducă din Germania, Olanda, ulei CBD ilegal.

Riscau pușcărie pentru că aveau nevoie de calmant. AUR vrea să elimine aberațiile astea din sistem și vom vota pentru cânepa românească și canabisul pentru uz medicinal”, a spus George Simion pentru Aleph News.