Ce diferențe sunt între cartofii albi și cartofii roșii. Care sunt cei mai buni pentru piure

de: Dana Cazacu
20 01. 2023

Cartofii reprezintă unul dintre alimentele de bază din alimentația din întreaga lume. Cei mai consumați sunt cartofii albi și cei roșii. De aceea există foarte multe persoane care se întreabă ce diferențe sunt între care cartofii albi și cei roșii. Deși aceștia sunt similari în mai multe privințe, diferă ușor și au caracteristici diferite, inclusiv aspect, textură, aromă și utilizări. Iată așadar ce diferențe sunt între  cartofii albi și cartofii roșii.

Ce diferențe sunt între care cartofii albi și cartofii roșii

Cartofii roșii sunt cartofii rotunzi, de mărime medie, cu coaja subțire, roșie și pulpă albă. Deoarece pulpa cartofilor roșii conține mai puțin amidon, este ceroasă și fermă.

Cartofii roșii sunt folosiți în principal în supe, tocane, la fiert, prăjit, salată de cartofi, datorită naturii lor ferme. De asemenea, nu sunt buni pentru piure.

Ce sunt cartofii albi

Cartofii albi sunt cartofii cultivați în mod obișnuit, cu coaja maro și pulpa de culoare albă sau galbenă. Sunt originari din America de Sud. Acești cartofi mai sunt numiți și cartofi rumenii bruni.

În plus, cartofii albi au aroma neutră de cartof și o textură pufoasă, cremoasă și moale. Prin urmare, cartofii albi sunt mai buni pentru coacere, piure și pentru a face cartofi prăjiți. În general, cartofii albi sunt folosiți în rețetele care în care nu este necesar ca aceștia să își mențină forma cartofului.

Diferența dintre cartofi albi și roșii

Principala diferență dintre cartofii albi și cei roșii este că, cartofii roșii sunt cartofii cu coajă de culoare roșie deschisă, care au mai puțin amidon și mai mult zahăr, în timp ce cartofii albi sunt cartofii cu coajă de culoare maro, care au mai mult amidon.

Vezi și Beneficiul cartofilor modificați genetic la care nu se gândea nimeni

De asemenea, cartofii roșii au dimensiuni medii și sunt mai buni în salate, ciorbe și supe. Cartofii albi, pe de altă parte, pot fi de dimensiuni mici până la mari și sunt mai buni pentru prăjire, piure și coacere. Iată care sunt principalele asemănări între cartofii albi și cei roșii:

  • Ambele tipuri de cartofi sunt legume cu amidon.
  • Sunt tuberculi comestibili.
  • Cele două tipuri de cartofi conțin carbohidrați, fibre și proteine ​​și nu conțin grăsimi.

Cartofi albi și cartofi roșii – asemănări și deosebiri

Cartofi albi vs cartofi roșii

  • Cartofii roșii sunt cartofi subțiri, cu coajă roșie, în formă rotundă/ Cartofii albi sunt cartofi cu coajă maro, în formă alungită
  • Cartofii roșii sunt de mărime medie/ Cartofii albi sunt de mărime mică spre mare
  • Cartofii roșii au coaja roșie și sunt albi în interior/ Cartofii albi au coaja de culoare maro și sunt albi în interior
  • Cartofii roșii au textură ceroasă și cremoasă/ Cartofii albi au textură ușoară, pufoasă și cremoasă
  • Cartofii roșii au conținut mai mic de amidon/ Cartofii albi au conținut mai mare de amidon
  • Cartofii roșii au mai mult zahăr/ Cartofii albi au mai puțin zahăr
  • Cartofii roșii au indicele glicemic 89/ Cartofii albi au indicele glicemic 111
  • Cartofii roșii se gătesc cu coajă/ Cartofii albi ce gătesc cu sau fără coajă
  • Cartofii roșii sunt mai buni pentru a fi fierți sau gătiți la abur/ Cartofii albi sunt mai buni pentru prăjire, coacere sau piure
  • Cartofii roșii au un număr de 149 cal pe porție/ Cartofii albi au un număr de 168 calorii pe porție
  • Cartofii roșii se utilizează la salate și supe/ Cartofii albi se folosesc pentru a face cartofi pai.

Vezi și Cartoful “fals” care a intrat în Cartea Recordurilor: cum a fost certificat de Guiness, din greșeală