Ce conţine salamul din Lidl, Kaufland sau Carrefour. Adevărul despre produsul cumpărat de toţi românii
S-a aflat ce conţine salamul din Lidl, Kaufland sau Carrefour. Care este adevărul despre produsul cumpărat de toţi românii după ce Asociația Pro Consumatori (APC) a realizat un studiu amplu. Rezultatele îngrijorătoare ale cercetării, în rândurile de mai jos ale articolului.
Studiu îngrijorător. Ce s-a găsit în salamul din Lidl, Kaufland sau Carrefour
Specialiștii Asociației Pro Consumatori au analizat 51 de sortimente de salam fabricate sau distribuite de către mai multe firme, iar rezultatele sunt mai mult decât îngrijorătoare.
Au fost analizate salamuri de la: Angst, Meda, Agricola, Reinert, DiaVist, Pick Ungaria, Ifantis, CrisTim, Zimbo Ungaria, Auchan, Cora, Lidl, Penny, Kaufland, Fox, Carrefour, Caroli, Goodies Meat Production, Billa, Prodprosper, Profi, Intercarn, Pikok, Espina/Spania, Kemper Germania, Kamarko/Germania si Espana Bonita/Spania.
Aproape toate salamurile conțin substanțe cancerigene
În urma studiului, APC atrage atenția că 96% din sortimentele de salam feliat de pe piață conțin nitrit de sodiu, care este o substanță cu potențial cancerigen.
De asemenea, au fost identificați 26 de aditivi alimentari și alte substanțe, acestea fiind: „eritorbat de sodiu, acid citric, glucono-delta-lactona, dioxid de siliciu, guma konjac, guma xantan, guma guar, esteri glicerici, aromatizant, trifosfat pentasodic, citrat trisodic, ribonucleotide disodice, cargenan, carmin, arome, monoglutamat de sodiu, nitrit de sodiu, nitrat de potasiu, acetat de sodiu, tartrat de sodiu, lactat de calciu, acid folic, difosfati de sodiu, trifosfati de sodiu, polifosfati de sodiu, acid ascorbic, ascorbat de sodiu, aroma de fum, acid izoascorbic”.
Top 10 mezeluri feliate care conțin cea mai mare cantitate de carne
1. Salam de Sibiu (Kaufland Classic) – 100 grame produs finit (salam) se obtin din 123 grame carne de porc si 37 grame slanină;
2. Salam Parmesali (Reinert) – 100 grame de produs finit se obțin din 121 grame carne de porc;
3. Salam ardelenesc Pikok (Reinert) – 100 grame de produs finit se obțin din 120 grame carne de porc;
4. Salam clasic Linessa (Kemper Germania) – 100 grame de produs finit se obțin din 118 grame carne de porc;
5. Salam de porc (Intercarn) – 100 grame de produs finit se obțin din 113 grame carne de porc;
6. Salam de porc Espana Bonita (Spania) – 100 grame de produs finit se obțin din 108 grame carne de porc;
7. Salam de curcan Victoria (Zimbo) – 91 % carne de curcan;
8. Salam de porc Victoria (Kaufland Classic) – 45% pulpa de porc si 38% carne de porc;
9. Salam de porc Victoria (Caroli) – 51% pulpa de porc si 29% carne de porc;
10. Salam de porc Victoria (Baroni Goodies) – 47% pulpa de porc si 33% carne de porc.
Care sunt cele mai sărate salamuri existente în magazinele din România
1. Salam de Sibiu (Cora) – 6 grame sare/100 grame produs;
2. Salam banatean (Carrefour), salam de Sibiu (Billa), salam banatean (Reinert), salam de Sibiu (Reinert), salam de Sibiu (Kaufland), salam de Sibiu (Auchan) – 5,5 grame sare/100 grame produs;
3. Salam de iarna (Angst) – 5,1 grame sare/100 grame produs;
4. Salam trapez (Reinert) – 5 grame sare/100 grame produs;
5. Salam nobil (Carrefour) – 4,6 grame sare/100 grame produs;
6. Salam Salsihan (Espana Bonita) – 4,5 grame sare/100 grame produs;
7. Salam chorizo (Espina) – 4,3 grame/100 grame produs;
8. Salam Sinaia (Profi) – 4,2 grame sare/100 grame produs;
9. Salam chorizo (Agricola), salam Sinaia (Agicola), Sporul casei (Reinert), salam ardelenesc (Reinert), salam Parmesali (Reinert), salam chorizo (Billa), salam cu invelis de ceapa si usturoi (Lidl), salam student (Pick), salam nemtean (Prodprosper), salam clasic Linessa – 4 grame sare/100 grame produs;
10. Salam Sinaia (Cris Tim) – 3,8 grame sare/100 grame de produs.
Copiii nu trebuie să mănânce mezeluri prea sărate
„La alegerea unui tip de salam feliat trebuie sa aveți în vedere cantitatea de carne din respectivul produs și principalii nutrienți menționați în declarația nutrițională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi, acizi grași saturați și conținutul de sare.
Salamurile feliate figureaza pe lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor de catre Ministerul Sănătății, deoarece au un conținut de grăsimi saturate mai mare de 5 grame per 100 grame produs și un conținut de sare mai mare de 1,5 grame per 100 grame produs.
Avand în vedere conținutul ridicat de sare și unii aditivi alimentari cu risc carcinogen, salamul feliat nu trebuie să faca parte din alimentația copiilor și a adulților cu sindrom metabolic și boli asociate acestuia.
Totodată, verificați termenul de valabilitate, aspectul produsului și condițiile de păstrare din spațiul de comercializare”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte al APC.