Ce conţine pâinea din Lidl, Kaufland sau alte magazine, de fapt. Nu o să mai cumperi aşa ceva!

de: Ștefan R. Apostol
26 10. 2022

Ce conţine pâinea din Lidl, Kaufland sau alte magazine? Odată cu apariția supermarketurilor, de tipul Lidl, Kaufland sau alte magazine, inclusiv pâinea a ajuns să se găsească pe rafturi. Dar te-ai întrebat vreodată ce conţine pâinea din Lidl, Kaufland sau alte magazine? În urma unui studiu făcut de InfoCons, s-a aflat și ce se regăsește în aceste produse de panificație. Realitatea acestor date te va face să nu mai cumperi aşa ceva!

Substanțele chimice care se pot ascunde în pâinea din supermarketuri

De-a lungul anilor discuții pe tema acestui aliment de bază și conținutul său, i-au determinat pe specialiști să tragă semnale de alarmă. Au existat extrem de multe studii ale căror date au scos la iveală care este, în realitate, proporția de făină și alte substanțe, dăunătoare sănătății consumatorului, în cele din urmă.

Un astfel de studiu arată că pâinea, regăsită în supermarketuri are un posibil conținut de bromat de potasiu. Această substanță este un posibil carcinogen uman adăugat la făina din multe produse de patiserie. Trebuie reamintit faptul că bromatul de potasiu este interzis în mai multe țări, din Uniunea Europeană. În ciuda preocupărilor legate de sănătate, bromatul de potasiu este legal pentru utilizare în SUA, iar FDA nu l-a mai revizuit cel puțin din 1973.

InfoCons trage un mare semnal de alarmă. Ce conţine pâinea din Lidl, Kaufland sau alte magazine

În România, supermarketuri precum Lidl, Kaufland sau alte magazine, au la vânzare produse de panificație. De la chifle, pateuri și până la pâine, toate sunt regăsite în rafturile acestor tipuri de magazine. Numai că, realitatea unui nou studiu realizat de InfoCons scoate la iveală nereguli care nu fac altceva, decât să pună în pericol sănătatea consumatorilor.

Zilele acestea reprezentanții InfoCons au readus în discuție un studiu realizat încă de acum 11 ani. Studiul din 2011 vorbea despre ponderea făinei și a sării în produsele de panificație, în special în pâinea regăsită în supermarketuri.

Realitatea acestor zile ne arată că nu s-a schimbat mai nimic în ceea ce privește acest aspect, deloc de neglijat. Raportul InfoCons spune că „peste 50% din sortimentele de pâine feliată care se găsesc pe piaţa românească conţin E-uri. Mai mult, patru dintre produsele de panificaţie studiate conţin un număr de 8 E-uri.”

Un alt studiu InfoCons, de data asta realizat în urmă cu 9 ani, trăgea un semnal de alarmă. InfoCons spunea că „25 % din produsele ce au fost supuse studiului au un conţinut de 0 E-uri iar 37. 5% nu au specificate pe etichetă informaţiile nutriţionale.

Noile actualizări, din 2022, spune InfoCons, arată că analiza asupra a 50 de produse de panficație au și astăzi neschimbată compoziția. Testele au fost realizate pe produsele celor de la România Hypermarche, Auchan, Carrefour, Lidl, Frontera Trading, Grewe, Karamolegos Bakery România, Dobrogea Grup, Boromir, Oltina Impex Prod Com, Velrom, Smart Food Solutions și Vel Pitar.

Concluzia este că doar 26% din produsele testate aveau pe etichetă care este procentul ingredientului principal, făina. În unele cazuri proporția de făină era între 26 și 78% din compoziție, de cealaltă parte, amestecul de panificație având o proporție cuprinsă între 66,7 și 69,4%.

Peste 50% din produse conțini aditivi periculoși

Un alt aspect scos în evidență de studiile InfoCons din ultimii ani, sunt aditivii alimentari. Unii extrem de periculoși, nu au dispărut din compoziția pâinii, nici până astăzi. Din produsele testate, peste 50% au avut în compoziție aditivi alimentari, în funcție de tipul de pâine, cei mai des întâlniți fiind următorii:

  • acidul ascorbic (E300) – descoperit la 60% dintre produsele studiate
  • acidul scorbic (E200) – descoperit la 48% dintre produsele studiate
  • propionat de calciu (E282) – descoperit la 40% dintre produsele studiate

Concluzie

Industria alimentară a susținut mult timp că aditivii alimentari și celelalte substanțe regăsite în produsele de panificație nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Reprezentanții industriei de panificație spun că, teoretic, procesul de coacere le transformă complet în substanțe necancerigenă.

Dar testele efectuate au arătat, de exemplu, că bromatul de potasiu rămâne detectabil și după coacere. În cazul bromurii erau testate șase tipuri de pâine neambalate și 22 de pâini ambalate. Așadar, genul ăsta de realitate asupra conținutului din pâinea din Lidl, Kaufland sau alte magazine, de fapt, te-ar putea determina să nu mai cumperi aşa ceva!