Ce conține margarina, de fapt. Care este periculoasă, dar mulți o consumă fără să știe
Cei mai mulți dintre oameni aleg să tartineze margarina pe feliile de pâine, pentru a se bucura de un mic dejun copios. Deși este extrem de fină, se întinde ușor și are un gust delicios, iată cât de periculoasă poate fi pentru sănătatea noastră, spun specialiștii.
De ce nu este recomandat să consumi multă margarină
Cei mici adoră să consume, dimineața, o felie de pâine unsă cu margarină și o felie de cașcaval sau șuncă deasupra. Cu toate acestea, puțini sunt cei care știu istoricul margarinei. Cunoscută sub numele de „untul săracilor”, crema a fost preparată, pentru prima dată, la jumătatea secolului al XIX-lea.
Mai exact, margarina a fost inventată de chimistul francez Hipppolyte Mège Mouriès, în anul 1860, și comercializată precum o sursă importantă de grăsimi ce înlocuia untul, pe atunci mult mai scump.
Cum se prepara exact margarina? Ei bine, chimistul francez obișnuia să bată seul de vacă cu sare şi lapte, îl lăsa la răcit şi apoi îl frământa pentru a deveni tartinabil, considerat a fi un fel de „grăsime pe pâine”.
Abia în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, margarina a început să capete popularitate pe piață, dat fiind faptul că untul era mult mai costisitor. În Statele Unite ale Americii, margarina a fost brevetată în 1870 şi de atunci s-a extins în toată lumea.
În prezent, margarina este obținută prin amestecarea unor uleiuri vegetale cu apă și o cantitate mică de grăsime vegetală de cocos sau palmier.
Nu mulți știu faptul că, pe vremuri, margarina era considerată extrem de nocivă pentru sănătatea organismului uman, deoarece procesul de hidrogenare de preparare a cremei ar fi dus la apariția unor probleme de natură cardiovasculară.
Care este cea mai periculoasă margarină
Potrivit experților, margarina folosită în cofetării și în prepararea produselor de patiserie nu ar fi recomandată pentru consum, deoarece această cremă ar conține de cele mai multe ori grăsimi hidrogenate.
Pe de altă parte, margarina tartinabilă, care se întinde uşor pe pâine este recomandată cu încredere de către nutriţionişti, cu atenţionarea că în cantităţi mari îngraşă.
Margarina pentru gătit, care se foloseşte de obicei în prăjituri şi aluaturi este mai consistentă şi are mai multe grăsimi, de aceea nu este recomandat consumul zilnic.
Citește și Pericolul uriaș din frigiderul tău. Alimentele pe care trebuie să le arunci, ce spun nutriționiștii