Ce conține în realitate salata la pungă din Lidl, Carrefour sau Auchan. 4 adevăruri pe care trebuie să le știi înainte să o mai cumperi

de: Violeta Badea
28 08. 2024

Salatele la pungă, deja spălate și gata de consum, sunt extrem de practice și economisesc timp. Cu toate acestea, sub această comoditate se ascund câteva adevăruri îngrijorătoare. Află de ce aceste produse nu sunt doar mai scumpe, ci și dăunătoare pentru sănătatea noastră și pentru mediu. Iată și ce conțin ele, de fapt!

4 adevăruri pe care trebuie să le știi înainte de a cumpăra salată la pungă

1. Salate spălate cu clor

Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale salatelor la pungă este procesul de spălare. Pentru a elimina germenii și bacteriile, aceste salate sunt tratate cu o soluție de clor, similară cu înălbitorul.

Deși producătorii susțin că apa clorinată este inofensivă pentru consumatori, studiile sugerează altceva. Contactul între clor și solul de pe frunzele de salată poate genera substanțe cancerigene, precum trihalometanii.

În plus, reziduurile de clor pot rămâne pe frunze și, în cele din urmă, ajung în organismul nostru. Acest tratament oxidant nu doar că nu este benefic pentru sănătate, dar favorizează și îmbătrânirea prematură a celulelor și dezvoltarea unor boli grave.

2. Lipsa vitaminelor esențiale

Ai observat că salatele la pungă nu au același gust și prospețime ca cele tradiționale? Ei bine, există un motiv pentru asta. Aceste salate sunt lipsite de vitaminele esențiale, în special vitamina C și B9 (acid folic), pe care le găsești în cantități mari în frunzele proaspete și verzi ale salatelor tradiționale.

De multe ori, salatele la pungă conțin în principal frunze albe, miezuri și rădăcini, care sunt mai crocante, dar mai puțin nutritive. Aceasta înseamnă că, deși sunt convenabile, aceste salate oferă mult mai puține beneficii nutriționale comparativ cu cele proaspete.

3. Contaminarea cu pesticide

Chiar dacă salatele sunt spălate cu clor, acest proces nu elimină pesticide și alte substanțe chimice nedorite. Un studiu realizat de asociația UFC-Que Choisir a testat 28 de mărci de salate și a găsit urme de pesticide în aproape toate mostrele, inclusiv în cele ecologice.

Aceasta înseamnă că, în ciuda eforturilor de a produce salate curate și sigure, multe dintre ele conțin încă reziduuri dăunătoare pentru sănătate.

În plus, procesul de spălare folosit pentru aceste salate industriale consumă cantități uriașe de apă – între 20 și 30 de litri pentru fiecare kilogram de salată. Aceasta reprezintă o risipă semnificativă de resurse prețioase, care nu se regăsește în procesul de spălare manuală a salatelor proaspete acasă.

Te-ar mai putea interesa și A turnat din greșeală acest condiment în salata de vinete și a devenit cel mai tare truc al verii 2024! Ce a descoperit a doua zi!

4. Mai sănătos și mai economic să optezi pentru salate proaspete

În loc să alegi comoditatea salatelor la pungă, care vin cu un preț ridicat și potențiale riscuri pentru sănătate, este mult mai benefic să optezi pentru salatele proaspete, cumpărate întregi.

Nu doar că vei economisi bani, dar vei beneficia și de un aport mai mare de nutrienți esențiali. Cu puțin efort, spălarea și pregătirea unei salate proaspete poate deveni o rutină simplă și rapidă, asigurându-te că te bucuri de o alimentație sănătoasă și echilibrată.

Te-ar mai putea interesa și Ce adaugă gospodinele de la țară în salata de roșii cu castraveți ca să iasă mai gustoasă și cu multă zeamă. Ingredientul secret pentru un gust autentic, tradițional!