Ce conţine cafeaua de la automat. Nu e deloc cum credeai, spun specialiştii! De ce e bine să o eviţi
Aparatele de cafea sunt la tot pasul și sigur ai fost și tu tentat, măcar o dată, să îți cumperi o astfel de „doză” de cofeină. Amplasate special în zonele accesibile, în văzul tuturor, ele sunt adesea o alegere a celor care fie sunt în criză de timp, fie nu au un buget prea mare pentru o cafea de calitate, de la un local specializat. Cu toate acestea, specialiștii nu recomandă deloc această băutură. Iată ce conține, de fapt. Îți pui în risc sănătatea!
Cafeaua la un leu, pericol pentru sănătate
Pentru cei mai mulți dintre noi, cafeaua este o parte esențială a rutinei de dimineață. Fie că este vorba de o cafea simplă, cu lapte sau un Cappuccino, băutura este aproape nelipsită din viața oricărui român. Din păcate, însă, fie că sunt pe fugă ori că nu au suficienți bani în buzunar, mulți preferă să bea una de la automat, în loc să o prepare acasă.
Specialiștii vin și trag un puternic semnal de alarmă, avertizând că aceeastă băutură poate avea efecte nocive asupra organismului. Prin urmare, care vor să își înceapă dimineața cu o cafea sunt sfătuiți să opteze pentru alte alternative.
Ce conţin în realitate aceste băuturi
Automatele sunt o soluție rapidă și ieftină pentru cei care vor să bea o licoare caldă la primele ore ale dimineții. Utilizate în special de angajații care sunt pe grabă și de elevi sau studenți care nu sunt dispuși să plătească prea mulți bani pentru o cafea. Din păcate, însă, nu cunosc și toate riscurile la care se expun atunci când o consumă.
Cafeaua este un lichid obţinut din pulberi solubili, adică o combinație de mulți E-uri. Specialiștii atrag atenția și spun că băutura conţine aplatoxine, substanţe care pot fi cancerigene și cadmiu, la fel de toxică pentru organismul nostru.
Cafea cu lapte (caffe latte) conţine apă, zahăr, lapte praf semidegresat, zer praf, lactoză, cafea solubilă şi urme de soia, în timp ce un cappuccino conţine şi carboximetilceluloză, un agent de îngroşare din care se face hârtia.
Medicii susțin că aceste băuturi de la automate sunt absorbite de organism de cinci ori mai greu. Două pahare de cafea pe zi pot duce în timp la formarea de pietre la rinichi. Totodată, un alt aspect important de subliniat este faptul că apa poate sta uneori chiar și o săptămână în aceste aparate.