Ce conțin energizantele, de fapt. Părinți, nu mai lăsați copiii să le bea!

de: Anca Lupescu
22 02. 2022

Te-ai întrebat vreodată ce conțin băuturile energizante și dacă ingredientele sunt rele sau bune pentru tine? Aproape fiecare băutură energizantă are propriul său „amestec energetic” de ingrediente brevetate. Și ține cont de faptul că producătorii nu sunt obligați să spună ce cantitate din fiecare ingredient conține produsul lor.

Din ce sunt făcute energizantele

Există două tipuri de produse de băuturi energizante. Unul este vândut în recipiente de dimensiuni similare cu cele ale băuturilor răcoritoare obișnuite, cum ar fi o sticlă jumătate de litru. Celălalt tip, numit „energizante”, este vândut în recipiente mici care conțin între 200 și 300 de ml de lichid concentrat.

Cofeina este un ingredient principal în ambele tipuri de băuturi energizante – la niveluri cuprinse între 70 și 240 mg într-o băutură de 470 ml și între 113 și 200 mg într-un doză mai mică.

(Pentru comparație, o sticlă de coca cola de jumătate conține aproximativ 35 mg de cofeină, iar o ceașcă de cafea de 220 ml conține aproximativ 100 mg.)

Băuturile energizante pot conține și alte ingrediente, cum ar fi guarana (o altă sursă de cofeină numită uneori cacao braziliană), zaharuri, taurină, ginseng, vitaminele B, glucuronolactonă, yohimbe, carnitină și portocală amară.

Consumul de băuturi energizante ridică probleme importante de siguranță.

Un număr tot mai mare de dovezi științifice arată că băuturile energizante pot avea efecte grave asupra sănătății, în special la copii, adolescenți și adulți tineri.

În mai multe studii, s-a constatat că băuturile energizante îmbunătățesc rezistența fizică, dar există mai puține dovezi ale vreunui efect asupra forței sau puterii musculare. Băuturile energizante pot spori vigilența și îmbunătăți timpul de reacție, dar pot reduce, de asemenea, fermitatea mâinilor.

Cât de periculoase sunt aceste băuturi

Cantitățile de cofeină din băuturile energizante variază foarte mult, iar conținutul real de cofeină poate să nu fie identificat cu ușurință. Unele băuturi energizante sunt comercializate ca băuturi, iar altele ca suplimente alimentare. Nu există nicio obligație de a declara cantitatea de cofeină pe eticheta niciunuia dintre cele două tipuri de produse.

Cantitățile mari de cofeină pot provoca probleme grave ale inimii și ale vaselor de sânge, cum ar fi tulburări de ritm cardiac și creșteri ale ritmului cardiac și ale tensiunii arteriale. De asemenea, cafeina poate dăuna sistemelor cardiovascular și nervos ale copiilor, încă în curs de dezvoltare.

Utilizarea cafeinei poate fi asociată, de asemenea, cu anxietate, probleme de somn, probleme digestive și deshidratare. Guarana, inclusă în mod obișnuit în băuturile energizante, conține cofeină. Prin urmare, adăugarea de guarana crește conținutul total de cofeină al băuturii.

Este posibil ca persoanele care combină băuturile cu cofeină cu alcoolul să nu-și poată da seama cât de intoxicați sunt; se pot simți mai puțin intoxicați decât dacă nu ar fi consumat cofeină, dar coordonarea motorie și timpul de reacție pot fi la fel de afectate.

Consumul excesiv de băuturi energizante poate perturba tiparele de somn ale adolescenților și poate fi asociat cu un comportament mai riscant.

Un singur recipient de băutură energizantă poate conține între 54 și 62 de grame de zahăr adăugat; acest lucru depășește cantitatea maximă de zaharuri adăugate recomandată pentru o zi întreagă.