Ce conțin de fapt crenvurștii de porc din supermarketuri. Otrava pe care mulți români o pun în farfurie

de: Ioana Bucur
14 03. 2023

Ieftini, gustoși și ușor de preparat, ajung să fie incluși în meniul zilnic al multor români. Specialiștii în nutriție trag însă un semnal de alarmă, dezvăluind ce conțin, de fapt, crenvurștii de porc din supermarketuri.

Ce conțin crenvurștii de porc din supermarketuri

Nu lipsesc de pe rafturile magazinelor din toată țara. Prețul, gustul și faptul că pot fi preparați rapid și simplu sunt câteva dintre motivele pentru care foarte mulți români aleg să îi pună în coșurile de cumpărături.

Nu este, însă, cea mai bună decizie, atrag atenția specialiștii în nutriție. Aceștia spun că, în ciuda faptului că pe etichetă sunt prezentați ca fiind făcuți din carne de porc, dacă ne uităm pe lista de ingrediente, vom vedea că procentul de carne din compoziția lor este de doar 40%. Restul de 60% este format din slănină, amidon, multe chimicale şi sare.

„Crenvurştii se află în topul preferinţelor celor mici. Mai mult decât atât sunt chiar cazuri când sunt printre primele alimente incluse în alimentaţia diversificată a sugarului. Acest lucru nu este doar greşit, este şi periculos”, a explicat Liana Conţiu, nutriţionist– dietetician, specialist în Nutriţie Clinică şi Comunitară, potrivit Adevărul.

„Sunt bogaţi în grăsimi şi aditivi”

Acest produs alimentar este, de fapt, o tocătură din resturi de carne, tendoane, şoric, slănină, cu totul, până la 40 la sută grăsime, la care se pune şi carne dezosată mecanic sau carne MDM, o tocătură din resturi precum tendoanele. Grăsimea din crenvurști participă la creșterea nivelulul de colesterol. Ei mai conțin și nitrit dar şi nitratul de sodiu, E250 şi E251, monoglutamat de sodiu, sau E621, o substanță care oferă o aromă mai bună preparatelor.

„Deşi par dietetici, crenvurştii au o calitate îndoielică şi sunt bogaţi în grăsimi şi aditivi. Alături de cârnaţi, salamuri, diferite tipuri de suncă îi găsim aproape zilnic în meniul copiilor, fie la gradiniţe, şcoli, fie la mesele de acasă. Pe lângă restul aditivilor periculoşi au şi adaos mare de sodium, deloc bun pentru sănătate”, mai spune medicul nutriţionist, pentru sursa citată.

Potrivit specialistului, „mezelurile ar trebui excluse total mai ales din alimentaţia copiilor pentru că le pun în pericol sănătatea şi procesul de creştere”.