Ce consumi atunci când mănânci pateuri vegetale: adevărul despre ce conțin ele, dezvăluit de Dragoș Pătraru

de: Daoud Andra
16 11. 2024

A început postul Crăciunului, iar mulți dintre cei care îl țin consumă varianta vegetală a unor produse alimentare. Pateul de post este la mare căutare, însă puțini dintre cei care îl consumă știu ce conține acesta, de fapt. Dragoș Pătraru a analizat mai multe produse din această categorie, în emisiunea sa, iar concluziile sunt cât se poate de relevante pentru cei care țin la sănătatea lor.

Ce conțin pateurile vegetale din comerț

Dragoș Pătraru a pornit, în urmă cu ceva timp, un proiect pe YouTube care se intitulează Starea Sănătății. În cadrul emisiunii online, realizatorul analizează produse alimentare pe care le consumăm în mod frecvent și trage un semnal de alarmă asupra acelora care nu sunt sănătoase.

După ce a analizat produse precum pâine, mezeluri, dulciuri, sucuri pentru copii, pufuleți sau diverse sosuri, a venit rândul pateului vegetal. În cadrul emisiunii, Dragoș Pătraru a prezentat șase tipuri de pateuri vegetale care se găsesc în magazinele din România și a analizat etichetele acestora.

„Dacă vreți sfatul meu, n-ar trebui să consumați niciodată, sub nicio formă, aceste mizerii din magazine numite pate vegetal. Atenție! Este o întreagă industrie și aici. Adică producătorii de otravă din carne și-au făcut și divizii de otravă vegetală”, a precizat Dragoș Pătraru.

Pe lângă ingredientele clasice, precum apă, sare și proteină vegetală obținută din soia sau ciuperci, pateurile vegetale conțin și numeroși aditivi și potențiatori de aromă. Pe etichetele produselor analizate se regăsesc: amidon modificat, stabilizatori, polifosfați, emulsifianți, arome, sirop de glucoză, potențiatori de aromă, agent de îngroșare, antioxidanți, coloranți.

Vezi și: Ce consumi când mănânci pufuleți: adevărul despre ce conțin aceștia, de fapt, dezvăluit de Dragoș Pătraru

Dragoș Pătraru a analizat mai multe sortimente de pate vegetal

Ce spune Protecția Consumatorilor despre pateurile vegetale

Aceste produse alimentare au intrat și în atenția specialiștilor de la Asociația pentru Protecția Consumatorilor, care le-au analizat în repetate rânduri. Un studiu realizat în urmă cu câțiva ani arată că pateurile de post din comerț conțin cel puțin două E-uri, dar pot avea chiar și 12 astfel de aditivi. Din 20 de pateuri vegetale analizate, 90% aveau în componența lor E-uri.

„Am în faţă un pateu vegetal. Am numărat în jur de 12 E-uri în lista de ingrediente. Din punct de vedere nutriţional, este total dezechilibrat”, a remarcat Simona Bişboacă, inginer tehnolog în industria alimentară.

Un alt studiu independent care a analizat 70 de pateuri de post a indicat faptul că aditivii nu sunt trecuți pe etichetă întotdeauna cu denumirea de E-uri, iar acest lucru poate induce în eroare consumatorii.

„Mulți producători aleg să menționeze mixt denumirea acestor E-uri tocmai pentru a induce în eroare consumatorul. La o citire rapidă sunt 6 E-uri, dar în realitate sunt 12 E-uri pe acest produs”, este concluzia studiului.