Ce boli poți să ai, în funcție de înălțime. Cât de mult afectează apariția problemelor

Boli la care ești expus în funcție de înalțimea ta

Poate nu mulți știu, dar înalțimea moștenită îți poate indica de ce boli ai putea să suferi sau pe care le ai deja. Ce afecțiuni poți avea în funcție de înălțimea pe care o ai? Tu știi la ce ești expus? Schimbările imense produse în ultimii 100-150 de ani din acest aspect.

La ce boli ești expus în funcție de înalțimea ta?

Un studiu recent arată că înălțimea are un impact asupra mortalității cauzate de bolile comune. Oameni înalți au un risc mai mic de a se îmbolnăvi de boli cardiovasculare și diabet de tip 2. Cu toate astea, pe de altă parte riscă mai tare decât cei mici de înălțime să facă cancer. Înălțimea este în mare parte datorată genelor, după cum bine știe toată lumea. În ultimele decenii, înălțimea copiilor și adulților a crescut constant în întreaga lume.

Copiii sunt aproape întotdeauna mai înalți decât părinții lor la maturitate, iar cea mai mare creștere a fost înregistrată în Țările de Jos, unde în ultimele decenii bărbații olandezi au crescut cu 20 de centimetri față de masculii din urmă cu 150 de ani. Oamenii de știință consideră că înalțimea are un impact asupra mortalității cauzate de boli specifice și comune, indiferent de țesut adipos, cu mențiunea că aceasta este un marker al supraalimentației în produse bogate în calorii în timpul diferitelor etape de creștere. „Datele epidemiologice arată că o creştere cu peste 6,5 ​​cm în înălţime măreşte riscul de mortalitate cardiovasculară,dar scade riscul de cancer“,a declarat Matthias Schulze de la Institutul German de Nutriţie.

Ce determină înalțimea unei persoane?

„De acum înainte putem să explicăm aproximativ 20% dintre factorii ereditari ce determină înălţimea, în comparaţie cu 12% cât puteam în trecut”, a declarat Tonu Eskio, medic la Boston Children’s Hospital, unul dintre autorii studiului. Tim Frayling, profesor Universitar Exeter din Marea Britanie, arată că studiul ar putea ca dincolo de „satisfacerea unei curiozităţi ştiinţifice”, să aibă „un impact veritabil în tratamentul maladiilor care pot fi asociate cu înălţimea, precum osteoporoza, cancerul şi bolile cardiace”. De asemenea, ultimele date ale specialiștilor ar putea „să îi liniştească pe părinţii îngrijoraţi să vadă că fiii şi fiicele lor nu cresc aşa cum sperau ei, fără să ştie însă că cei mai mulţi dintre acei copii au moştenit pur şi simplu un număr mare de gene care determină «talia mică»”, a explicat Tim Frayling, arată descoperă.ro. 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI